Pravidla diskuze na VČ aneb „Jak psát komentáře, aby je bylo vidět“

Jako na většině webů snad všichni chápou, že komentáře vyjadřují názory uživatelů stránek, nikoliv provozovatele. Přesto u nás nechceme dávat prostor vulgaritám, urážkám a jinému nevhodnému obsahu. Snažíme se, aby diskuze byly v rámci možností věcné a kultivované. To bohužel někteří experti neberou na vědomí a objevují se od nich dokola stále stejné výkřiky, které se netýkají daného videa, případně jsou to jen nadávky a urážky do větru.

Než začnete datlovat něco o cenzuře ‒ komentáře nemažeme, pokud nejde vyloženě o spam. Věci v rozporu se zákonem či dobrými mravy skrýváme, a to tak, že daný uživatel dostane shadow ban. Komentáře tedy vidíme pouze my a původní „vtipálek“, který si svůj „děsně cool výplod“ může číst tak dlouho, než mu dojde, že na něj nikdo nereaguje.

Anonymní uživatelé a frajeři s VPNkou, neradujte se; je to sice opruz, ale komentáře ručně procházíme a pak je to o tom, kdo má delší výdrž. A my umíme být asertivní a vytrvalí. Hodně vytrvalí. 

mail  Pokud máte pocit, že vám byl BAN udělen neoprávněně, stačí se ozvat na mail info@videacesky.cz.

Jaká jsou tedy konkrétní pravidla psaní komentářů?

Určitě u nás dlouho nevydrží ty, které:

  • útočí nebo cílí na etnikum, rasu, národnost nebo náboženskou skupinu,
  • jsou homofobní, transfobní, sexistické, urážející nebo obscénní,
  • obsahují odkazy na pornografický materiál či podobně nevhodnou diskuzi,
  • nabádají k trestnému činu,
  • jsou nezákonné,
  • obsahují osobní údaje dle zákona o ochraně osobních údajů (GDPR).

Nad čím se dá přimhouřit oko:

  • Vulgární výrazy ‒ automaticky se „vyhvězdičkují“. Na většinu jejich kreativního alternativního zápisu dříve či později přijdeme a přidáme je do seznamu. 
  • Pokud se dva uživatelé zhádají do krve, necháme je, ať si to užijí, pokud se nesníží k výše uvedenému.
  • Češi jsou národ známý jako „smějící se bestie“. Trocha černého humoru neuškodí, ale když usoudíme, že už to není humor, komentář udělá pápá.
  • U inteligentních trollů nemáme problém, když se strefí do webu nebo konkrétního překladatele. Jestli na ně budeme reagovat, záleží na uvážení adminů a konkrétního překladatele. 

Abychom jen nenařizovali, nezakazovali a „nebuzerovali“… Za 11 let provozu, ať už web papírově patří komukoliv, je stále v rukou „obyčejných fanoušků“. Nadšených překladatelů, kteří tráví leckdy hodiny mžouráním do obrazovky, aby se podělili o video, které je pro ně něčím zajímavé. Aby těm, kdo neznají daný jazyk, toto video zpřístupnili.

heart Zajímavá diskuze k tématu potěší, poděkování je příjemný bonus. Nejsme „banda levičáckých fašistických diktátorských buze*antských sluníčkářských cenzorů“. Jsme lidi jako vy: ráno si bereme čisté ponožky a večer čistíme zuby. Tak si na to občas třeba vzpomeňte, až vás budou svrbět prsty k napsání nějakého hejtu. 

Za celou redakci s poděkováním za stálou přízeň
hAnko 

 

 

66 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:103
Počet zobrazení:6 278

Komentáře (85)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

Jak jsme již slibovali, představujeme მაცივრის ხელოსანი novou grafickou podobu videacesky.cz. Nejedná se o finální podobu webu, ještě se tam spousta věcí bude měnit.

00

Odpovědět

Ve mě to teda spíš vyvolalo pocit viny, že už sem tolik nechodím :D Pravidla správná, lidská. Co řešit. Lidé si neuvědomují jaké je udržování komunitních webů sraní a i kdyby tenhle článek snad zněl jakkoliv popudlivě, tak je to víc než pochopitelný

Za mě pouze - děkuji za všechny videa

21

Odpovědět

Shrnu to: Máme se chovat jako civilizované lidské bytosti a ne jako pan prezident. Dobře.

71

Odpovědět

Mrzí mě, že si autor toho oznámení nedokázal odpustit ten jízlivý tón. Šlo by to napsat i "dospěleji".

125

Odpovědět

Dospěleji to s některými jedinci zkoušíme už drahně let, bohužel to stále nezabralo. Nemělo to být jízlivé, taková je situace a můj pohled na ni. Když jsme v dobách Jarinina denně banovali 50+ jeho nadávek, které chrlil jako anonym z dynamické IP adresy, bylo to už docela na hlavu.
Věř mi, že jsem o fórech, komentářích, diskusích, flame warech, trollech a pravidlech mluvila se spoustou lidí, kteří se v podobné sféře pohybují (nejen uživatelsky, ale i jako šéfredaktoři jiných webů). A když si z toho užene syndrom vyhoření čtyřicetiletý chlap, co pak máme dělat my...

135

Odpovědět

+hAnkoKdyž k tomu budete přistupovat s rozumem a nadhledem a ne jako fanatici děsící se i sebemenší odchylky od hlavní propagandistické linie, tak se nemusíte bát vyhoření.

Já jsem s tímhle webem od začátku. Zažil jsem s tímhle webem všechno a musím říci, že to tu upadá. Dříve tu byla drtivá většina lidí přihlášena pod nickem, debaty byly hojnější, hodnocení videí lepší, více se překládalo z návrhů a i kvalita videí byla lepší. Jestli to tu chcete zase nastartovat, tak zrušte všechny sahowBany a už je nikdy nedávejte, protože to je prasárna. Dejte normální ban, aby dotyčný věděl, že se něco stalo a mohl to řešit. Přinejmenším aby se dozvěděl proč a mohl se obhájit. To jsou prostě základy slušnosti. Jak chcete vyžadovat slušnost, když ji sami nedodržujete?

103

Odpovědět

+Já!Sto lidí, sto názorů. Nejde vyhovět všem. My jsme si interně nastavili pravidla a ty jsme vám tu zveřejnili. Podle reakcí některých je zřejmé, že pod pojmem slušného chování si spousta lidí představuje něco jiného než my.

👉 Slušnost je podle mě i neschovávat se za anonymní profil a dožadovat se slušnosti. Až se budeš vyjadřovat za svou osobu a všichni uvidíme tvé foto, garantuju ti, že tvé příspěvky budou vypadat jinak.

Necítíme potřebu vysvětlovat trollům, že jejich chování není správné, ono by to stejně k ničemu nebylo. Problém s diskuzemi je všude na internetu a ano, VideaČesky už nejsou stejný web jako na začátku. To je život – věci se mění a vyvíjí.

28

Odpovědět

Nás především mrzí, že něco takového vůbec musíme sepisovat. Pro hodně z nás jsou reakce tady v komentářích dost bolestné téma, když jeden vidí, čemu (komu) tady dáváme prostor k vyjádření (občas teda spíš vyblití). Být terčem některých trollů není moc zábavné, ale to je asi každému jasné.

16

Odpovědět

+setheJá tu mám/měl řádný profil, vy mi na něj dáte neoprávněně shadow ban, takže musím psát z anonymního a pak mi to ještě vyčtete? :D To už je extrém

101

Odpovědět

+Já!Je úsměvné, že sis jako anonymní přezdívku zvolil Já! a stále se dožaduješ slušnosti. E-mail ✉️ nahoře je ti k dispozici, stačí napsat, ale to už nebude anonymní 🙂

111

Odpovědět

+setheTakže Sethe je tvé pravé jméno jo? :D

90

Odpovědět

+Já!Takže Já! je tvé pravé jméno... 🤔 Takhle můžeme konverzovat dlouho, ale nikam to nepovede. Věřím, že e-mail napsat zvládneš, pokud máš zájem svůj problém řešit.

Jinak vzhůru do politiky: odpovídáš otázkou, nic vlastně neřekneš a ještě se u toho pobavíš 👍

17

Odpovědět

+setheChci, aby se používala jména, ale sama jedu na nick, dobře ty :-)

80

Odpovědět

+sethe1. To ty, tu chceš, abych tu měl své jméno, takže bys ho tu měla mít první. Proč píšu z anonymního účtu jsem vysvětlil, že to je kvůli vám. Navíc ukaž mi jednoho, kdo tu má své vlastní jméno? :D

2. Jakou otázku jsi položila, že na ni odpovídám otázkou?

3. proč bych měl psát e-mail? Ohledně čeho sakra?

20

Odpovědět

+Já!1. Čteš po sobě, co už si tu napsal?
2. Kdy jsme tě žádali, abys tu řekl svoje jméno?
3. Proč vlastně reaguješ ve vláknu?

Reaguju na tohle: "Já tu mám/měl řádný profil, vy mi na něj dáte neoprávněně shadow ban, takže musím psát z anonymního a pak mi to ještě vyčtete? To už je extrém".

Toto je můj soukromý pohled na věc, ne výzva k akci: "slušnost je podle mě i neschovávat se za anonymní profil a dožadovat se slušnosti. Až se budeš vyjadřovat za svou osobu a všichni uvidíme tvé foto, garantuju ti, že tvé příspěvky budou vypadat jinak."

13

Odpovědět

+setheProč se "schovávám" za anonymní profil jsem ti už vysvětlil a ještě jsi si to opsala :D Jako jestli myslíš, že budu prosit o obnovení toho mého, tak to ani náhodou, já bojuji za práva všech, ne výhodu pro mě. Všechny nebo nic! Vlastní foto si na profily na takovéhle stránky dávají jen masochisti. Chceš mi říci, že ta fotka je tvá?

40

Odpovědět

+Já!Teď jsi mě pobavil, to víš, že to je moje fotka (😂). Super, tak jsme si to vyjasnili. Já taky bojuju za práva všech – na slušnou diskuzi 😎.

13

Odpovědět

+setheFakt? Tak to je mi líto. ;( Jsem myslel, že tu máš fake fotku, aby jsi preventivně působila jako přísná a nepříjemné soudružka a zastrašovala tak své oponenty.

Tak to je fajn, to odblokuješ všechny tiché bany protože do té doby to tu bude samý anonym ;)

52

Odpovědět

+Já!😂😂😂

22

Odpovědět

"Anonymní uživatelé a frajeři s VPNkou" co to je za myšelní? Už se teším, až ke každému komentu bude nutné připojit ověřenou kopii rodného listu.

95

Odpovědět

Precitaj si ten text este raz asi to nedoslo az tam kam malo.

71

Odpovědět

+HadatkoNeměj starost v tomto ohledu vše v pořádku.

00

Odpovědět

Ja som za. Vulgarizmy bokom. Ked sa chce niekto ventilovat tak nech ide von sportovat. Ukazme ze sa vieme hadat slusne ;)

42

Odpovědět

ty jeden dbyele

17

Odpovědět

+jsi eDbleTo som rad ze si sa predstavil ;) Tesi ma ;) Uz som sa zlakol ze ostanes anonymny ;)

30

Odpovědět

Dostalo mne to: "Jsme lidi jako vy: ráno si bereme čisté ponožky a večer čistíme zuby" :-D když se blbě vyspím (aka spím ještě na cestě do práce), tak si kolikrát vezmu staré ponožky anebo dokonce každou ponožku jinou a když jsem zničený za celý den (nebo se zpiju jak zákon káže) tak na nějaké čistění zubů fakt nemyslím. :-D

ps: a ano i tak jsem za 9 let neměl jediný kaz a i tak se lidé se mnou baví ;-)

22

Odpovědět

Já bych se nebavil! wait a minute.. :D

10

Odpovědět

sice to moc často nepíšu, ale děkuju za vaši práci :)

186

Odpovědět

Díky, to vždycky potěší :-)

42

Odpovědět

Nebylo by od věci, kdybyste taky přidali sekci "Mé komentáře", aby si člověk mohl snadno dohledat, kde kdy co komentoval. Já bych to třeba občas uvítal. :)

91

Odpovědět

Dobrý nápad, díky. Až dostaneme k dispozici vývojáře, budeme na to myslet.

10

Odpovědět

Taky to podle toho dopadlo, spolu s p******a co překládáte je to smrtelná kombinace, už jsem nikdo nechodí.

915

Odpovědět

Chodi nas tu dost ;) Ale pokial si nikdo a nechces sem chodit tak tomu davam +1 ;)

43

Odpovědět

Ok vyzkouším čučkař, p***l, zadek, *******, ?***n, hovno ,z************************************l , do p****e, kur vajíčka snáší, ******, z**d, n-word, r-word, exkrement. ****** f*ck, f**k f*****k f*****k kcuf kc*f Berte mě d******e jako z*******o testera

55

Odpovědět

To nejdelší slovo mne neobyčejně zajímá.

100

Odpovědět

+Libuše mrtviceNebylo to nic výjimečného, jen slepenina většího množství sprostých slov dohromady :)

50

Odpovědět

+XardassByla obsažena i Barbara Streisendová?

120

Odpovědět

+XardassUž se vám na slepence podařilo napsat script? Kdyby to náhodou používal někdo, jak uniknout od skrývání slova?

00

Odpovědět

Hm… upřímně jsem nikdy nebyl moc fanoušek vyhvězdičkování sprostých slov…
Hlavně kvůli falešným pozitivům. Vzpomínám si, jak zahraniční MMORPG dělaly paseku v normálním českém textu (za co při několikátém opakování bylo shadow mute), taky jsou tu problémy s přehnaně citlivými filtry, co mají problém se slovy typu "Scunthorpe" (město) a "opičák" (zvíře s nešťastnou sekvencí písmen uprostřed).

Pak taky na druhou stranu nemyslím, že je zas takový mega rozdíl jestli někdo napíše v komentáři f​u​ck bez hvězdiček nebo f**k s hvězdičkami; sdělení zůstává stejné (podobně jako vypípání v televizi), navíc ta cenzura na to slovo ještě víc upozorní a pokud nebylo moc dlouhé, většina stejně ví, o co šlo.

50

Odpovědět

+ThooPokud je hlavní obavou falešně pozitivní vyhvězdičkování, tak toho se tady není potřeba bát, protože systém bere jen slova jako celek, nedívá se pouze a jen na sled znaků. Takže i takový „opičak“ se nemusí ničeho bát :)

51

Odpovědět

+Xardasszkusím, ***

00

Odpovědět

+testerMyslím, že to bylo jen manuálně vyhvězdičkováno :-( x************************************?

00

Odpovědět

Principiálně pěkný, ale otázka je, jak se to bude aplikovat v praxi. Co taková nepříjemná pravda? Co když řeknu, že existují jen dvě pohlaví, protože jsou jen dva pohlavní chromozomy, je to útok na trasngender? Jim je to určitě nepříjemné. Nebo když řeknu, že více zastřelených černochů, než by odpovídal podílu v populaci je dán tím, že černoši páchají 50 % násilných trestných činů a častěji kladou odpor při zatýkání. Podstat problému je, že sluníčkáři jakákoliv nepříjemná fakta označují za útok, projev rasismu a nesnášenlivost, takže o VIP se smí mluvit jen v pozitivech a jakákoliv kritika je nepřípustná, což pochopitelně zcela zabraňuje diskuzi.

3115

Odpovědět

U těch černochů by to byl spíš dost omezenej pohled. Jejich situace nepramení jen tak z toho, že se jim chce klást odpor jen z plezíru, ale z nedůvěry v sociální a policejní systém, který byl po dlouhou dobu, a pořád častečně je, dost rasistickej. Podle mě bys pak byl spíš obviněnej z kostrbatýho a omezenýho pohledu na věc než z plnohodnotný nenávisti nebo něčeho, co je tu proti pravidlům. Ale to je jen moje domněnka.

1715

Odpovědět

Kecy v kleci. Bez kontextu jsou to jen výkřiky do tmy.

Jaký má smysl pořád dokola vyřvávat, že existují jen dvě pohlaví? K čemu to jako je? Jen abys některé lidi nasral? Wow, jak odvážné. Navíc když to není tak docela pravda? Co třeba intersex lidi?

A ty násilné trestné činy? Super, máš nějakou statistiku. Ale opravdu je tato statistika sama o sobě nějak průkazná? Co třeba brát v potaz kontext? „Černoši páchají 50 % násilných trestných činů“: Kde? V České republice těžko, tam to bude řádově méně. V Kongu taky těžko, tam to bude řádově více. V Americe? Oukej, dobře, kde konkrétně? A není potřeba vzít v potaz třeba taky důvody, proč tomu tak může být? Ale hej, ono je lepší vyřvávat, že existují jen dvě pohlaví a černoši jsou zločinci a na kontext se vysrat!

1131

Odpovědět

+AnonyMařkaJenže ony fakt pohlaví jsou jen dvě. Proč se za to ve "vyspělých zemích" vyhazuje ze škol, nevím.

174

Odpovědět

+atariA máte nějaké zdroje? A mohla bych je vidět? Protože jediný případ, který jsem našla, byl ve skotsku, kde studenta vyloučili ne kvůli názoru, ale protože si situaci nahrával na mobilní telefon, což bylo hrubé porušení školního řádu. Já jako pořád dokola slyším, jak jsou lidi vyhazování nevím odkud za to, že řeknou „zřejmou pravdu“, že existují jen dvě pohlaví, ale zdroje jaksi nikde. Anebo když, tak jde o nafouknuté a překroucené příběhy na Fox News a podobných žumpách.

211

Odpovědět

+AnonyMařkaPohlavi(eng sex) jsou pouze a jenom 2. Netusim co myslis tim intersex, pokud narazis na hermafrodity tak zas bud maji XX nebo XY chromozom. Gender byla jenom idea, ktere se bohuzel chytili levicaci a dopadlo to jak maji levicaci ve zvyku, represe a postihy pro lidi co nesouhlasi nebo maji opacny nazor.

A to se prave pletes ty, muzes si najit panel kde byl pozvanej Schapiro, ten to rekl jasne. Na vine je kultura tech lidi, podminky ve kterych vyrustaji atd. pokud se nezmeni tohle muzes se vymlouvat na "rasismus" jak chces ale situaci tech lidi nezlepsis naopak mozna i zhorsis.

144

Odpovědět

+The GGgMyslíš Sharipa? Toho chlapa, co zdrhá z rozhovoru, když je zahnanej do koutka a kterej si pořád protiřečí a chytá se do vlastních logických pastí?

63

Odpovědět

+Tve jmeSouhlas. Sharipo je jen chlap, kterej mluví dost rychle na to, aby mu ostatní pomalejší jedinci nerozumněli a uctívali ho jako myšlenkovýho vizionáře, ale při zpětným pohledu na jeho rozhovory se akorát stal obětí svých vlastních citátů o emocionálních křehulkach.

52

Odpovědět

Řešíme tu příklady tvrzení ve vztahu k cenzuře a ne tvrzení samotná ;) Ale když už jste si rýpnuli:

Jaký má smysl pořád dokola vyřvávat, že existují jen dvě pohlaví? Protože to je pravda a pravdu je třeba říkat a hájit, kdykoliv někdo řekne lež. Pravda je nad vším, i když se někomu nelíbí a je mu nepříjemné. Chyba přeci není vyvrácení daného tvrzení. To by jsi mohla říci, že lidé mají dvě hlavy. Viz Abby a Brittany Henselovy. Pořád platí, že existují pouze dvě pohlaví a ve velmi výjimečných případech dojde k chybě, kdy se smíchají. Ale je to jen chyba, ne nové pohlaví.

Teď ta data: Černoši tvoří v USA (ano, bylo zcela zřejmé, že mluvím o USA) 13 % populace, ale v rámci celých USA se podílejí z 50 % na násilných trestných činech a z 30 % na zločinnosti jako celku. ( https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/data-misto-dojmu-jaky-je-rasovy-pomer-zatcenych-a-zabitych-policii-v-usa-40327804 ) V takovém Chicagu tvoří černoši 30 % obyvatel, ale 70 % vražd. ( https://www.intellectualtakeout.org/blog/chicago-75-murdered-are-black-71-murderers-are-black/ ) když dojde ke konfliktu mezi bělochem a černochem je v 80 % případů útočníkem černoch ( https://www.amren.com/news/2015/07/new-doj-statistics-on-race-and-violent-crime/ ) Černoši mají na sto tisíc obyvatel více vražd a násilných trestných činů všude na světě a to i v Africe. Kde nejsou diskriminováni. A když tedy chceš kontext, tak tady ho máš. Není to kvůli diskriminaci a rasismu, ale kvůli tomu, že černoši jsou více emoční a agresivnější, než jiné rasy. V jednoduchosti jsou agresivní a neumí se chovat. Vše řeší hlavně násilím. A přesně proto mají nižší vzdělání, horší zaměstnatelnost a nižší cenu nemovitostí v černošských čtvrtích. Protože kdo by je chtěl zaměstnat a kdo by vedle nich chtěl bydlet že? To ale není kvůli rasismu, ale proto, že se neumí chovat a nejde s nimi vyjít. To vysvětluje teorie rýžových polí. Takže to je ten kontext. Když na bílého policista vytáhne zbraň a řekne stůj, tak se bílý zastaví, ale černoch ne. Ve všech videích ze zastřelení černochů je vidět, že je policisté vyzývají k zastavení a oni je zcela ignorují. Stejné to bylo s Floydem. Když vidíš, jak mu policista klečí na krku a on prosí, tak to je hrozné, ale když vezmeš celý kontext, jak kladl odpor, vymýšlel si, utíkal atd... Tak je jasné, že to byla nutnost. Pak je tu další kontext, že sluníčkáři do černochů neustále hustí, jak jsou diskriminováni a že je vlastně rasismus, když po nich policie chce, aby dodržovali zákony. To vede k tomu, že černoši mají další důvod proč vzdorovat. Takže ano, za jejich smrt mohou i lidé jako ty. ;)

2417

Odpovědět

+Já!Zaujalo mě, že pro první půlku vašeho komentáře přikládáte zdroje (nemám čas teď kontrolovat, nakolik jsou relevantní, ale dejme tomu). Jakmile se ale pouštíte do hodnocení toho, jak se která rasa emočně, chováním atd. liší, zdroje chybí. Můžu vidět nějaké vědecké studie, které odlišnou emocionalitu a behaviorální rozdíly mezi rasami dokazují? Protože mně to zavání jen domněnkami, kterým si přejete věřit. Jak agresivní je podle vás černošská komunita u nás v ČR?

1512


Odpovědět

+Já!Špatně. Obrátil jsi to.

Černoši nemají nižší vzdělaní, vyšší kriminalitu atd kvůli vrozenému impulzivnímu jednání, ale jejich diskriminace napříč staletími je dohnala k větší zločinosti a sociálním problémům. Pokud tedy nemáš někde studii, kde se tvrdí, že černoši mají v DNA větší divokost než běloši. Pokud ne, házíš sem jen náhodné zdroje, ale správné dosazení zoufale postrádáš. Otázkou je, zda si úmyslně překrucuješ skutečnosti, nebo to prostě nedokážeš pochopit. Pak ovšem kdo je tu za dotčeného? :)

1211

Odpovědět

+Já!Kdybyste aspoň ze sebe nedělal mučedníka za pravdu :) Aspoň rovnou řekněte, že jde o vaší pravdu a váš pohled na svět, buďte k sobě upřímný.

Vyjádřím se jenom k těm pohlavím. V první řadě k tomu fyzickému aspektu. Už jste udělal chybu v tom, že jste řekl, že existují jen dvě pohlaví, protože existují jen dva chromozomy pohlaví. Existují dva chromozomy které tvoří dvě typické kombinace. XX (ženy) a XY (muži). Pokud dojde k nečekané kombinaci těchto chromozomů, logicky vzniká pohlaví jiné, jedinečné a rozhodně "třetí", ačkoliv těch kombinací je pokud vím víc. Většinou se pak tyto lidé "schovají" do kolonky intersex, což není jen pár anomálií, ale do té kolonky se vejde až 1-2% populace. Většinu toho tvoří jednoduché případy, které "spraví" jednoduchá operace, někdy dokonce jen o nadmíru testosteronu, ale stejně to rozhodně stojí za diskuzi. Třeba kvůli intersex sportovkyni Caster Semanya. Přičemž spousta lidí ani neví, že je přirozeně intersex, a pletou do toho nějakou levičáckou agendu. Kvůli tomu je diskuze o těchto věcech více než nutná. Zdá se však, že vy se ve skutečnosti diskuze bojíte. Nejde o pravdu, ale zachování statusu quo, v kterém bude svět jasný a jednoduchý. Problém je, že takto jednoduchý přirozeně není. Ani fyzicky dvě pohlaví neexistují.

Existenci genderu, tedy psychického pohlaví, dokazuje už jen existence transgender lidí. Označit to za mentální chorobu? Důvod, proč se to nedělá, je to, že se tento stav nedá léčit, že s člověkem nějakým způsobem spjatý. Snaha léčit to by byla stejná, kdyby mě někdo chtěl léčit z mého mužství, je to k ničemu a napáchá to víc škody než užitku, podobně jako třeba léčby homosexuality. Tak či tak, to že existují transgender lidé dokazuje existenci genderu jako takového, protože očividně není spjatý s naším fyzickým pohlaví, tj kombinaci chromozomů X a Y.

Jestli existují více než dvě psychická pohlaví? Já nevím, ale gender studie nestojí na žádné vodě. Je to snaha prozkoumat tu nejúžasnější známou věc ve vesmíru - lidský mozek. A pokud po světě chodí lidé, kteří se necítí mužné ani žensky, nebo obojí, nebo cokoliv, je to podle mě zajímavé, a mělo by se zjistit, jak to s lidstvem souvisí. Nemám z toho strach. Což většinou mluví z lidí kteří dělají vtípky o 100 pohlaví a dělají křížová tažení. Strach z neznáma. Strach, který nás v celé historii nutí napěchovat vše do kolonek kterými se každý musí řídit.

Ale tyhle z kolonky z tradice pravdu neudělají.

58

Odpovědět

+CathanUž pozdě na editaci, ale abych nebyl chytán za slovíčko, s intersex je to samozřejmě s těmi procenty a různými výzkumy složité (viz kouzelná věta na wikipedii, že podle různých výzkumu se jedná o 0.018% až 1.7% populace). Myšlenka ale platí, i s fyzickým pohlavím je to složitější než bychom si rádi mysleli a je třeba se tím zabývat.

30

Odpovědět

+CathanNěco jako moje pravda a vaše pravda neexistuje. Je jen jedna pravda a lišíme se v míře poznání a v názorech. Pokud je více názorů na pravdu, tak se jeden (ale klidně i všichni) vždy musí mýlit. Některé pravdy nebudeme schopni poznat nikdy, ale to neznamená, že neexistují. Takže to, co říkám považuji za pravdu a proto to hájím. Jsem ochoten se ji vzdát za pravdu vyšší, ale je třeba relevantních argumentů.

Ano, existují dva chromozomy, které tvoří dvě kombinace určující pohlaví. Což jsem tím myslel, neslovíčkařte. To, že občas dojde k chybě, je fakt. Ale to neznamená, že vzniklo nové pohlaví. O tom bychom mohli mluvit až tehdy, když to byl jev s mnohem větší četností a pravidelností. Co já znám data, tak je to jeden z šesti tisíc lidí. Ok, různé studie se mohou lišit. I kdyby to byla ta dvě procenta, tak se stále jedná o problém marginální. Máme mnohem závažnější problémy k řešení, které se týkají všech. Chápu, že pro ty lidi je to důležité, ale z pohledu celku je fakt marginalita, které je věnováno mnohem více pozornosti, než si zaslouží. Právě je to zneužíváno k odvedení pozornosti od těch důležitých věcí.

Souhlasím, že když se mentální pohlaví neshoduje s fyzickým, tak se to nedá léčit stejně jako homosexualita, ale to, že se to nedá léčit, neznamená, že to není nemoc nebo chyba. Je to nemoc, odchylka, chyba atd.. které nejsme schopni napravit. To je prostě fakt. Ale jednou třeba budeme, až budeme schopni zasáhnout do genomu. Neznamená to, že to něco špatného, nebo že jsou to lidé druhé kategorie, ale zase to neznamená, že si z nich sedneme na zadek a že je budeme adorovat.

Gender studia stojí na vodě. To není výzkum, ale jen potvrzování svého názoru. „…to že existují transgender lidé dokazuje existenci genderu jako takového…“ Aha, takže když si někdo bude myslet, že je pes, tak to dokazuje, že lidé mohou být psy? Lidé mohou trpět bludy, to, že si něco myslí není argumentem samo o sobě. Lidský mozek zkoumá psychologie a neurověda, ale ne genderová studia. A tyhle kecy o strachu a fobiích jen dokazují vyprázdněnost vašeho postoje. Sorry, ale racionální přístup a konstruktivní kritika není projevem strachu. To je to nejstupidnější, co pseudohumanisté používají.

94

Odpovědět

+Já!No, v případě 2% už mluvíme o dvou dětech ze sta, to už skutečně není nějaká marginalita, ale i kdybychom pracovali s těmi procenty nižšími, tak je to něco, co si pozornost zaslouží a to ze dvou důvodů.

1. Kvůli těm případům jako je právě Semayna. Je žena, je běžkyně, ale protože je intersex, tak běhat nemůže a tedy si vydělávat tím co umí a co jí baví. Na tomto případu je právě vidět, jak nejen společnost a kultura, ale i zákony a pravidla s intersex lidmi nepočítá. Je vtipné, jak se tu bavíme o tom, že existují jen dvě pohlaví, ale přitom právě komise řekla Semaynové, že není dostatečně žena aby běhala v ženské lize.

2. Právě kvůli problému genderu. Většina lidí má intersex prvky velmi malé, proto bývají již v raném dětství pře operováno na jedno pohlaví, většinou na dívky, protože to je snadnější. A co najednou jsou? Dívky protože to nějaký lékař, případně rodič, rozhodl? A co když se dívkami být necítí? Je chyba v nich nebo ve společnosti která za ně rozhodla? Tohle říkám pro důkaz toho, že už na té fyzické bázi se někdy může objevit problém, který máme potřebu jako společnost okamžitě vyřešit, ačkoliv to nemusí být v souladu s životním blahem jednotlivce. Podle vás nemá cenu se o to starat, protože je to marginální problém. Pro mě už je jeden zničený život poměrně zásadní pro otevření diskuze.

Co se týče toho genderu, řeknu to takhle. Pokud se objevuje pravidelně nějaký fenomén, měl by se dostat do hledáčku vědecké obce. Pokud se na světě objeví jedna modrá růže, můžeme říct, že je to anomálie která pravděpodobně souvisí s něčím v půdě či tak něco. Pokud ale začnou modré růže růst různé na světě, nezávislé na sobě, můžeme stále hledat původce pokud ho lze najít, ale je třeba to zároveň uznat jako nový druh růže.

S trasngeder to je přesně tak. Objevují se celosvětově všude na světě. Důvod neznámí. Já nemám problém to označit za nemoc, protože to nemoc v jistém ohledu je. Je to permanentní a nijak nenapravitelné nepohodlí, tedy dokud nebudeme žít v době, kdy bude změna fyzického pohlaví jednoduchá jako lusknutí prstu. Je to však pravidelně se objevující a celkově nenapravitelná chyba mezi mozkem a tělem. Důvod neznámí. Gender studies jsou mimochodem odnož psychologie, sociologie i neurovědy a snaží se tento zajímaví fenomén zkoumat pod jednou střechou.

Důvod, proč se to vůbec řeší, proč tu vůbec vedeme tuto diskuzi, není jen fyzické-psychické utrpení kteří ti lidé prožívají každý den, ale také transfobie. Nebýt transfobie, diskuze by byla ze všech stran mnohem umírněnější, ale bohužel ona existuje. Vesměs to znamená, že se společnost snaží transgender natlačit do škatulky do které nesednou, a upřímně to jde do absurdit. Holky mají mít sukně. Kluci kalhoty. Holky barbíny. Kluci auta. Z toho vznikli taky další součástí gender studies, jako například gender jako společenský konstrukt. Důvod, proč to vyvolává tak silnou reakci, je to, že to "útoči" na nevědomé a základní stavební kameny společnosti, které nejsou přirozené, ale mi je tak vnímáme. To předvádíte vy tou svou "pravdou". Gender studie se snaží vědecky zajímat o fenomén, který vy ze své podstaty odmítáte. Což je však stejné jako věřit, že je Země placatá.

Konstruktivní přístup tu uplatňuji já, a přistupuji k problému s otevřenou myslí, z toho co píšete vy mám jen pocit "svět by měl být takhle tak budu bojovat aby byl takový, ačkoliv takoví není" :) To není pravda, ale ideologie.

37

Odpovědět

+CathanAd 1: Tam je problém v tom, že má mnohem vyšší produkci testosteronu, což jí poskytuje výhodu oproti ostatním a tedy to není fér. Má vlastně přírodní doping. To je jako by se do soutěže v paměti přihlásil někdo s fotografickou pamětí. Takže jedné pomůžeš a všem ostatním uškodíš? To není zrovna dobrá věc. Nemůže za to a je mi jí i líto, ale to je život. Každému bylo někdy řečeno ne. Když jí to povolí, tak z toho vznikne precedent, kdy se objeví desítky takových, ať už skutečných nebo domnělých a ten sport půjde úplně do p****e. Zájmy jedince nelze nadřazovat nad práva ostatních.
Ad 2: Takže se mají zeptat nemluvněte na jeho názor? Ehm… Dobře, později. Kdy? V kolika letech je člověk schopen učinit takové rozhodnutí? V 18? V 21? Nebude už pak na změnu pozdě? Co je lepší? Žít celý život někde mezi, nebo mít jedno pohlaví a být s ním sžitý? V tomto ohledu musí dojít k rozhodnutí v okamžiku, kdy ten, koho se týká, ho není schopen učinit. Tak za něj musí rozhodnout rodiče. Ano, může dojít k chybě, ale líp to nejde.

Takže jeden zničený život je pro tebe víc, než stovky milionů? Tak to je síla!!! Protože přesně tohle teď říkáš. Ale budu na tebe hodný. Evidentně jsi nepochopil, nebo nechtěl pochopit to, co říkám. To je klasická vada pseudohumanistů. Věci si vykládají tak, jak se jim hodí do krámu a ne tak, jak je druhý řekl. Já řekl, že na celospolečenskou diskuzi máme mnohem zásadnější věci, které ovlivňují celou společnost. Růst socialismu, úpadek vzdělání, ztráta technologické, ekonomické a mocenské síly. To jsou problémy, oproti kterým je gender jen plivnutí v moři. Ať problematiku genderu řeší skuteční odborníci, ale ať se z toho nedělá tak obrovské téma, které zastíní ostatní. To, že tomu někdo nechce věnovat více pozornosti, než si to zaslouží nebo že je nechce adorovat, není projevem transfobie, ale rovného přístupu a zdravého rozumu.
A ty „škatulky“ se vyvíjely po staletí. Mají svůj důvod. Pomáhají stmelovat společnost, zvyšovat její výkonnost a většině lidí to tak prostě vyhovuje. Kdyby nebyly, tak se společnost zhroutí v chaosu. A zase kvůli pár lidem chceš škodit všem ostatním.
Ne, ty si tu tlačíš svůj pohled na věc. Něco, co má pravděpodobnost výskytu zlomky procenta dáváš narovinu věcem, co platí v drtivé většině případů. To rozhodně není konstruktivní přístup. To je projev ideologie.

32

Odpovědět

+Já!Nemohu samozřejmě mluvit za všechny případy, ale gender se většinou u dítěte projeví již v ranném dětství. Samozřejmě každá operace je lepší v co nejrannějším stádiu, ale těch pár let neuškodí když vezmeme v potaz případné psychické problémy. V případě změny pohlaví je nejlepší začít před pubertou, tj než se začnou vyvíjet druhotné pohlavní znaky atd. U intersex to platí stejně.

Na to, jak diskuze o genderu může zničit stovky milionů životu asi skutečně nemám mozkovou kapacitu. Naše společnost má samozřejmě ten luxus, že o tom diskutovat může. Stejně jako máme ten luxus, že můžeme vyvíjet mnohé nové technologie a vůbec vést tuhle diskuzi. Až bude apokalypsa, bude tyhle naše kecy jen prachem písku letícím vesmírem. Nic z toho není však důvodem jí nevést, stejně jako není důvod se problématice genderu věnovat. Nežijeme ve středověku, ale v postmoderní liberální společnosti, v které se lidé specializují do určitých oborů. Gender Studies se můžeme věnovat stejně jako jiným, vážnějším problémům. Mimochodem, jediný kdo tomu věnuje více pozornosti než je třeba jsou transfobové se svými vtipy o 50 pohlaví. Za celý svůj život jsem neviděl údajného levičáka ani pseudohumanistu, který by hysterčil kvůli non-binary osobám.

Ale když jsme u těch škatulek... kterým? Evropským? Asijským? Indickým? Indiánským? Protože škatulka třetího pohlaví existuje, nezávislé na sobě, v mnoha částech světa celá staletí. Uplatňování Evolucionismus na společenské otázky se už nevede, protože nemáme žádný faktický důkaz o tom, že by něco jako tato evoluce existovala a stav společnosti byl takto ideální. Když se kouknu okolo sebe, vidím až moc problémů na to, abych to za ideální považoval.

Jeden ze znaků postmoderny je naopak dekonstrukce těchto škatulek, protože s příchodem nových poznatků, technologiím a změnám ve společnosti a civilizaci ztrácejí svůj význam. Stejně jako společnost již není tak náboženská, nebo tak tribalistická, není ani tak... konzervativní, řekněme. Postmoderní společnost se nesnaží hledat jednu základní pravdu, vše zabořit do nějakých škatulek, protože drtivá většina z těchto věcí je společenská dohoda, a ve chvíli kdy se budeme na vše snažit uplatnit jednu univerzální autoritu, zákonitě dojde k rozporu, protože to co vy se snažíte prezentovat jako základní a nezměnitelnou pravdu nemusí z daleka platit pro všechny, a vám jen vyhovuje status který z toho plyne.

Tlačím především snahu o otevřenou mysl, zatímco vy tu neustále opakujete teze o zdravém rozumu, základní pravdě, atd. Je mi líto, ale i kdyby se kdokoliv na hlavu stavěl, neudělá s lidských záležitostí a společenských pravidel přírodní zákon. Není to zkrátka možné.

15

Odpovědět

+CathanTak teď si rozporuješ. Nejdříve tvrdíš, že je špatné, když se operace dělají v raném věku a někdo za děti rozhodne a teď tvrdíš, že nejlepší začít co nejdříve. :/

To už jsem ti vysvětlil několikrát. Problém spočívá v tom, že je tomu věnována mnohonásobně větší pozornost, než si význam tohoto jevu zaslouží a překrývá ta zásadnější témata. A jestli tohle neregistruješ, tak fakt žiješ v nějaké sociální bublině nebo jeskyni.

Jistě, že Evropských, kde asi jsme? V jinde na světě ať si jedou podle vlastních pravidel. Já jim do toho kecat nebudu a oni ať do toho neklají nám. To je argument typu: „oni to dělaj blbě, proč to nemůžeme dělat taky blbě?“

Současný postmodernismus je projevem úpadku společnosti. Místo budováni budeme raději ničit. To je totiž mnohem jednoduší. Aplikuje kantovský relativismus, který říká, že nejsme schopni absolutního poznání a tak nikdy nic neplatí 100% a jak tedy můžeme cokoliv tvrdit že? Pak můžeš cokoliv rozporovat. Co je to národ? Co je to vlast? Co je to právo? Co je to spravedlnost? Co je to normální? atd… Neustále požadují stále další a další definici a když jednou logicky dojdou, tak si myslí, že vyhráli a vše vyvrátili. To mi připomíná tu scénu z Futurami, kde je evoluce zpochybňována tím, že neustále požadují další a další vývojový stupeň. I don't want to live on this planet anymore. Sami s ničím nepřicházejí, jen vše zpochybňují a ničí, protože je to populistické a snadné. Proč o věcech přemýšlet, zaujmout nějaký názor a ten hájit a pak se vyrovnávat s případným omylem, když můžu říkat, že nic neplatí a všechno je špatně. Víš, ono dokonce ani jedna plus jedna není vždy dvě. Viz Banachův–Tarského paradox. Ale to neznamená, že k tomu nemohu přistupovat tak, jako by to dvě bylo vždycky. To je taky problém těhle pseudohumanistů. Jevy, které jsou sice možné, ale jejich pravděpodobnost se limitně blíží nule, dávají narovinu s jevy, které platí v drtivé většině případů.
Já mám otevřenou mysl. Neustále o všem pochybuji a zjišťuji si informace. Řídím se heslem: „Miluj pravdu natolik, aby jsi se jí byl kdykoliv ochoten vzdát pro pravdu vyšší.“ Ale to, že máš otevřenou mysl, neznamená, že nemůžeš něco tvrdit na základě stávajícího stavu poznání. Ano, mohu se mýlit, ale nejdříve musím rozšířit své poznání a pak teprve změním názor. Nebo taky ne, protože rozšíření poznání může i přinést další argumenty pro stávající pohled.

31

Odpovědět

+Já!Nerozporuji. Tvrdím, že by se ty operace neměli ihned po narození dítěte, kdy není možné gender absolutně rozeznat. Je to však možné ve velmi mladém věku, dříve než by operace byla zbytečně náročná. Je nejlepší začít co nejdříve před pubertou, ale ne dříve, než lze rozpoznat gender dítěte, za předpokladů, že je tedy intersex aby bylo jasno.

Aha. Takže podle vás to oni dělají blbě a my správně, nebo jak to mám pochopit? Tak či tak, já tím chtěl říct, že škatulek je nekonečno a každá kultura je má jiné. Tvrdit, že ty naše jsou zrovna pravdivé a nejlepší je velmi egoistické, to prvně, a za druhé i zaslepené. Pluralita těchto škatulek dokazuje, že skutečně nemůžeme mluvit o nějaké základní pravdě, minimálně ne v kulturních a sociálních otázkách. Vy se snažíte smíchávat přírodní vědy (kde lze najít základní pravdu) se sociálními vědy a filozofii (kde jde o intepretaci, společenskou dohodu) a to jednoduše nefunguje a nefunguje to všechno, protože jeden systém vždy převálcuje jiný a dochází ke stagnaci.

Pouze v postmoderním světě dialogu, interpretaci, ale i neustále dekonstrukce autorit může dojít k dlouhodobému pokroku, protože už předem počítá s pluratilou.
Vás nejde o pravdu - vám jde o hledání názorů a poznání které budou podporovat vás konservatismus, váš jeden názor, váš svět. Pravdu berete jako modlu. Ale vaše pravda je stejná asi jako tak Bůh pro kterého je ochotný zemřít fanatik.

Ale minimálně jsme jasně došli k poznání, že vaše komentáře nikdo nemaže ani vám nebyl tento přístup stále zablokován ;) Čím to asi bude můžeme jen hádat.

05

Odpovědět

+CathanTak o tom, kdy to je nejlepší by asi měli rozhodovat doktoři a odborníci.

Ne, každý, ať to dělá po svém a necpe svůj přístup ostatním, pokud ho o to nepožádají. Následně kultura, která bude prosperovat, bude tou, která to dělá dobře a má pravdu. Třeba Evropa se rozhodla jít cestou sekularismu a dostala se mnohem dále než země, kde náboženství hraje prim. Mají na svůj postoj právo, ale pak musí přijmout důsledky, že budou zaostalí a rozhodně nemají právo říkat, jé my jsme chudáci a chceme k vám.

Ano, pravda a poznání je pro mě modla. Ale není to jedna neměnná pravda. Prostě ta, které je v momentálním stavu poznání věcí ta nejsprávnější. Dokud nebudu mít argumenty pro něco jiného, tak podle ní budu jednat. Postmoderna vše jen zpochybní, ale nic nového nepřinese a to je ten problém. O pravdě můžeme pochybovat, můžeme ji zpochybňovat a můžeme se jí vzdát, ale jen pro pravdu vyšší. To je vývoj. Opustíme nedokonalé pro lepší. Postmoderna vše jen zpochybní a nic nového nepřinese a to je úpadek.

Tak nemohou mě zablokovat, když nemám profil a když mám pokaždé jinou IP adresu. Takže čím to je, víme. ;)

10

Odpovědět

Když napíšeš nepříjemnou pravdu slušně, nestane se nic. Když napíšeš "z******? t*****y neexistujou" a "zasraní n***i ať chcípnou", stanou se hvězdičky. Když to napíšeš víckrát než je zdrávo, stane se ban. Může být?

64

Odpovědět

+hAnkoPsal jsem vždy slušně a přesto tu mám shadow ban ;)

?: viz teorie rýžových polí, kterou zmiňuji.

Ne: A máš ty studii, která potvrzuje tvá tvrzení? Jako důkaz mého tvrzení je fakt, že Africké země mají mnohem vyšší kriminalitu než jiné a tam je nikdo neutlačuje. ;)

75

Odpovědět

+Já!Nastuduj si historii afrických zemí a ekonomické a kulturní příčiny po ještě celkem nedávné kolonizační historii. Dál si projdi její současný stav a z čeho pramení. Až to uděláš, můžeš sem přidávat komentáře, které budou mít nějaké vypovídající hodnotu. Doteď to byly jen předsudky a odkazy na články z úzkým kontextem, které neobhájily tvé rasové teorie.

59

Odpovědět

+HeheTakový nic neříkající výkřik do tmy :D No a nic na tom nezmění ani ty lajky, co si tam sám hážeš. ;)

73

Odpovědět

S pravidly diskuzí souhlasím. Je rozdíl mezi cenzurou a mazáním příspěvků, které akorát znechucují diskuzi těm, kdo se snaží diskutovat normálně.
Taky je smutný, jak daleko místní komunita diskutérů došla, že se to tu musí takto vysvětlovat...
Jinak bych měl nápad, nechcete udělat diskuze třeba jako na Edně? Tzn, komentovat můžou jen registrovaní (kdo chce normálně diskutovat, ten se zaregistruje během chvilky a zůstane přihlášený. Kdo chce jen hejtovat, toho nebude donekonečna bavit se znovu registrovat, když dostane pokaždé za nový hejt na novém účtu ban). Tím byste se zbavili frajerů s VPN-kou a ušetřili si moře práce.

48

Odpovědět

Podobne sa to zaviedlo na kosmonautix.cz, ze uz vyzaduju registraciu.
Nemyslim si, ze by to bol web, kam niekto chodi ventilovat svoje vulgarity, ale z roznych dovodov sa prosto rozhodli diskusiu mat takto viac pod kontrolou. OK, je to ich web a mozu si s nim robit co chcu.
Pred registraciou som tam anonymne napisal tak mozno 5x, upozornil ich na nejaku chybu, alebo sa nieco spytal, no nechce sa mi skutocne registrovat "vsade". Takze tam registrovany nie som a mrzi ma to, lebo som slusny diskuter a komentarom by som neporusil nepisane (i pisane) pravidla. Prosto by som normalne diskutoval.
Nemal som nikdy vsak pod palcom takyto web, tak neviem, ci by mi tiez nedosla trpezlivost a podobnymi opatreniami by som sa snazil situaciu dostat pod kontrolu, aj ked v praxi nas nic neporusujucich moze byt (a zrejme aj je) vacsina.

52

Odpovědět

+MenoRamaJá taky mám zájem diskutovat slušně, ale tady je to kvůli všelijakým rádoby trolům ztráta času. Na Edně mi to přijde kultivovanější (většinou... blbci se najdou všude, to je jasné). Ale co už, ať si to admini řeší jak chtějí, nesejde mi na tom.

01

Odpovědět

Naše komunita je mnohem menší než ta na Edně a jak píše MenoRama, nechceme si ty neregistrované tímto krokem zbytečně odehnat. Tak nám nezbývá než dál bojovat s větrnými mlýny.

31

Odpovědět

+hAnkoJasné, rozumím :)

21

Odpovědět

Jak definujete obscénnost ?

11

Odpovědět

napriklad ked budes pri pisani komentaru mat holy zadok

101

Odpovědět

+odinockaTak to by mě měli banovat ob den :D :D

32

Odpovědět

hm. kedysi stacilo povedat - "chovajte tu slusne, prosim vas". a kazdy vedel, co ma (ne)robit.

ale dnes je to treba ludom vymenovat, lebo uz su tak sprosti, ze sami na to nevedia prist. a tak tu mame dnes politicku korektnu generaciu, ktorej najvacsi problem je to, aby nahodou nikoho neurazila, pre ktoru je dolezitejsie neurazit ako byt uprimny a povedat pravdu alebo svoj nazor.

kedysi sme si s tym nelamali hlavu, ale vedeli sme opravit elektricku zasuvku, vymenit koleso na aute, vedeli sme ze ked sa varia zemiaky, treba tam dat vodu... dnes su vsetci korektny ale vedia nanajvys nainstalovat apku na svoj telefon, na zvysok potrebuju asistencnu sluzbu.

aby som nebol off-topic:
bolo by mozne pridat aj napr.
- heterofobne
- oikofobne

btw, cesi su "smejuce sa bestie" asi tak ako je morske prasa morskym prasatom - ani morske, ani prasa.

610

Odpovědět

Tolik faktických chyb v jednom komentáři...

84

Odpovědět

+Lepep@Lepep
Promiň, ale pokud zrovna ty jsi zásuvku opravit neuměl, vyměnit kolo taky ne a brambory jsi zásadně vařil na sucho, tak to ještě neznamená faktickou chybu.

04

Odpovědět

+TerraTak tohle byla trochu nelogická odpověď. Buď jsi nepochopil můj komentář, nebo sis nepřečetl ten svůj.

30

Odpovědět

+LepepOn v prvé řadě tvůj komentář byl dost nekonkrétní, pak holt nutno si domýšlet, co tím asi básník chtěl říci.

01
Další