STAR WARS: Epizoda VII - recenze, SPOILERY a volná diskuze

Takže jak jsme slíbili, činíme - odteď se tu už se spoilery můžete vyřádit dle libosti a to pod tímto článkem, kde bychom rádi slyšeli vaše názory a třeba i nějaké ty teorie.

Je snad Poe klonem (vypadá tak...) a půjde proti "svým", až Řád nasadí klony, nebo je to jen takový trochu prominentnější Wedge? Budou další díly pokračovat ve (velmi silném) pomrkávání po původní trilogii, nebo půjdou už svou vlastní cestou? Jsou Finn a Rey sourozenci (Luku, ty divochu!)? Bude Luke bojovat se Snokem jako Yoda s Palpatinem? Kdo z dua Rey/Kylo konvertuje k druhé straně Síly? Kdo je Snoke - mohl by to být Palpatínův mistr, nebo je to jen Jar Jarova loutka? Dočkáme se nějaké bitky taky ve vesmíru (no jsou to Star Wars proboha a to pošťuchování Tie fighterů při útěku se nepočítá)?

Jen pro pořádek - spoilery pište sem, pod jinými články je budeme nadále mazat, sice to už asi nebude taková sranda, zveřejňovat spoilery jen tam, kde je lidi čekají, ale musíte se s tím smířit.

Teď k recenzím vašich milovaných překladatelů a adminů. Zatím jsme sehnali pouze 4 vyjádření.

  • hAnko: Když odmyslíme vizuální orgie a budeme se soustřredit na příběh a charaktery, jednoznačně pro mě vítězí Finnova linka. Ač ufňukaný nigga, tak mě (samozřejmě po Hanovi) bavil nejvíc. Od Rey jsem čekala... ani nevím co. Větší charisma asi. Poe tam v podstatě ani nemusel být, stejně jako podivná emzačka, co má slabost pro Chewieho a Lukův meč. Kylo Ren je správný psychopat, i když jeho představitel je mi krajně nesympatický. Což by u záporáka mělo být dobře, ale tady to pro mě nějak nefunguje. First Order je zbytečně náckovský. Co mě naopak potěšilo, byly maličkosti. Jako jméno pro Starkiller pro novou zbraň. Když Finn na palubě omlyem zapne šachy, nebo odhodí remote (jak se tomu nadává český? :-D ). Samozřejmě nejvíc se asi bude řešit souboj Rey a Bena. Pro někoho bude epic, pro jiné lame. Já jsem ráda, že vypadal tak, jak vypadal. Žádné zbytečné veletoče, ani by tam nepasovaly vzhledem k tomu, že Rey nemá vůbec žádný trénink a Ben minimum, navíc je vzteklý a zraněný. A Hanova smrt? V každém díle zemře jeden moudrů důchodce, takže se jen pokračuje v tradici. Což neznamená, že jsem ho neobrečekal. Overall je to... Jiné. Jiné než původní trilogie, jiné než ta nová. Jestli je to dobře či ne, ukáže čas.

 

  • JohnSorrow (není fanouškem série): Patřím mezi tu část obecenstva, která od nových SW čekala více a to hned v několika ohledech. Chyběly mi nové ikonické momenty, ze kterých by si člověk sedl na zadek. Neustálé odkazování na předchozí díly série, případně jiné filmy, se mi nakonec překvapivě znechutilo (schválně, jestli bude mít někdo stejný pocit jako já a to že P. Jackson do snímku protlačil pár svých scén). Ono šlo vlastně spíše o čisté kopírování. A finálně akce - po trailerech jsem si říkal, že to bude bombastické (prozkoumávání lodi, velký střet stíhaček) a dostal jsem ledovou sprchu. Prozkoumávání lodi byl jen malý oslí můstek totálně bez akce!.. Velkolepý střet stíhaček pak podivná a nepřehledná minibitva, která skončila dříve, než začala. A to objímání... Pořád se tam někdo musel objímat, ač neměl šanci se se svým protějškem pořádně poznat/emočně sladit atd. Skoro bych se vsadil, že to objímání kluci z Honest Trailers zahrnou do svého výběru.

 

  • Ezekiel (který sice s webem nic společného nemá, ale o názor jsme ho požádali): Návrat do Galaxie nezklamal. Kdybych si chtěl v příběhu zarýpat tak bych našel spoustu nedokonalostí či ne úplně domyšlených souvislostí. Příběh je zpracován spíše pro nás starší, kteří ve scénách poznáme nám velmi známe předlohy ze starších filmů a zahrál nám tak na nostalgickou strunu. To ale nic nemění na tom, že film jako celek fungoval velmi dobře a svým předchůdcům ostudu neudělal. P.S.: Konečně nějaká pořádná Jedika :)))

 

  • Corwin8: Začátek v pořádku, u šíleně uspěchaného prostředku, který existoval snad jen proto, aby neviditelnou Republiku jako překážku vyobrazení temného děje bez silné spravedlivé instituce (prostě jako v původní trilogii) vymazal z galaxie, jsem začal silně pochybovat - vůbec nevíte, na jaké planetě hrdinové jsou, takže zničení republiky viditelné na obloze působí šíleně matoucím dojmem. A o tragickém proslovu generála (který měl být za svou neschopnost a drzost už 3x Silou uškrcen k smrti) k hordám stormtrooperů ani nemluvě. Od únosu hlavní hrdinky ale začíná konec, poměrně dlouhý (ostatně po vyhublém prostředku zbylo dost místa), gradující a hlavně hodný původní trilogie. Pořádná bitva ve vesmíru sice chybí, ale souboj s lightsabery a interakce mezi postavami fungují naprosto perfektně, ať už jde o otce se synem, sestřenku s bratránkem, zrádce s velitelem,... Ano, do děje jsou očividně naschvál vsazeny odkazy (občas i naprosté repliky) na původní trilogii, ale filmu to nijak zvlášť neškodí - naopak, hraní na nostalgickou náladu fanoušci budou většinou kvitovat s povděkem. Nečekaně hodně je film naplněn také vtipem. Jestliže si další díly troufnou jít vlastní cestou a pustit se berličky původní trilogie, může jít o velké vesmírné dobrodružství, které sice nemá ambice ani možnosti způsobit stejnou revoluci jako Epizody IV až VI, ale kromě kasičky Disney může naplnit také srdce fanoušků téhle sci-fi pohádkové série radostí. První (sedmý) díl k tomu dal více než dobrý základ - jedním šmahem se vypořádal s odkazem legendární trilogie a vybudoval životaschopnou zápletku s novými hrdiny i zloduchy. Shrnutí? Jen co se trochu vyprázdní kina, půjdu zas, tentokrát si to užít ve 3D.

 

A teď nějaké fotky z premiéry v brněnském Špalíčku:

WP_20151216_23_44_35_Pro WP_20151216_23_47_34_Pro WP_20151216_23_36_25_Pro WP_20151216_23_33_56_Pro WP_20151216_23_32_38_Pro WP_20151216_23_30_06_Pro WP_20151216_23_10_16_Pro 12362781_10153449131318710_9070892968689779050_o 12346463_10153449132518710_6212464333851725837_n 12342372_10153449131518710_6906433117320611313_n

0 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:0
Počet zobrazení:5 601

Komentáře (0)

Zrušit a napsat nový komentář