VideaČesky.cz na Křišťálové Lupě 2011

"Já bych všechny ty internety a počítače zakázala," nechala se roku 1999 slyšet důchodkyně Věra Pohlová. My bychom tak daleko rozhodně nezacházeli. Naopak jsme již druhým rokem byli nominováni - díky vám, návštěvníkům našeho webu - do ankety Křišťálová Lupa, která vyzdvihuje projekty a osobnosti českého internetu. A předávání letošních ocenění za rok 2011 se konalo 23. 11. 2011.

Oproti loňsku se nejen změnila kategorie, ve které byl server VideaČesky.cz nominován, ale také reprezentace z řad překladatelů. Letos jsme se do pražského divadla Archa vypravili ve složení DJ Obelix (Martin Petřík) a Jeroneemo (Martin Vaidiš). Jak jsem již předestřel - loňské vítězství VideaČesky.cz v kategorii Dobrej nápad jsme obhajovat nejeli. Důvod byl prostý. Letos nás porota soutěže zařadila do finálové devítky v kategorii Zájmové weby mezi velmi silnou konkurenci, a tak jsme se bez přílišných očekávání odebrali do útrob divadla Archa.

spolecna

Jeroneemo a DJ Obelix

Letošní ročník Křišťálové Lupy se nesl na vlně stěžejního tématu "Konec tisku" s kouzelným podtitulem "Notebookem boty nevysušíš." Za zvuku notoricky známé úvodní znělky Večerníčku se reflektory zaměřily na stěny vyrobené z novinových listů, které vzápětí s vervou strhali průvodci večera - Tomáš Hanák a Ján Simkanič. Na pódiu se posléze oba moderátoři prodírali mezi štosy neprodaných tiskovin a jako zátiší (a zároveň výdejna obálek s vítězi) sloužila vkusná trafika. Nutno podotknout, že oba charismatičtí pánové předvedli excelentní výkon a při vzpomínce na omšelé předávání cen jako Český Lev, Zlatý Slavík apod., nelze před celým večerem jinak než hluboce smeknout klobouk. Věru Pohlovou z úvodu článku jsem necitoval bezúčelně. V letošním roce nás totiž neopustil jen Steve Jobs, ale právě také tato ikona českého internetu, a tak jí moderátoři věnovali zaslouženou tichou vzpomínku. Inu, bez jejího nepokrytě upřímného výroku o strastech moderní techniky by byly naše elektronické dny o hodně chudší. Zhruba v polovině programu se dostalo na námi očekávanou kategorii Zájmové weby. Po chvilce napětí jsme se dozvěděli konečný ortel, který zněl čtvrté místo. Mírné zklamání nakonec vystřídalo uvědomění si, že v letošní silné konkurenci bylo především úspěchem vůbec se do finálové nominace dostat a dokonce skončit v její lepší polovině. Ostatně o kvalitě soupeřů hovoří jasně samotný vítěz - ČSFD.cz - který si za celou svou historii a nesporný přínos českému internetu odnesl teprve první ocenění v historii Křišťálové lupy. vysledky Mezi zajímavé a zábavné pasáže večera nesporně patřil souboj vyhledávačů Google.cz a Seznam.cz (oba si nakonec odnesli jedno ocenění. V kategorii Vyhledávačů zvítězil popáté ze šesti ročníků Google, Seznam ukořistil první místo v kategorii All star), Středeční chvilka poezie na téma Internet v podání Tomáše Hanáka, předváděcí akce na téma "K jakým praktickým činnostem lze využít cenu Křišťálová lupa," ocenění Václava Klause zvláštní cenou za popularizaci naší země ve slavném videu s chilským perem (cenu přebrala Nora Fridrichová - moderátorka pořadu 168 hodin, kde se video poprvé objevilo) a především výtečný závěrečný raut. raut Závěrem chci osobně poděkovat vám, našim příznivcům, že jste nás již podruhé dostali až do finálového hlasování. Díky míří také celému týmu překladatelů, který pro vás každý den připravuje čerstvá videa a v neposlední řadě i Jeroneemovi, který pro vás pořídil obrazovou dokumentaci. Rozloučil bych se přáním, abyste nám zůstali věrni a my se na oplátku vynasnažíme celý web VideaČesky.cz posunout v následujícím roce 2012 zase o kousek dál, abychom se i nadále mohli ucházet o vaši přízeň. I přes hrozbu zániku našeho nebohého světa organizátoři večera totiž další ročník svorně přislíbili. Za VideaČesky.cz, DJ Obelix
0 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:0
Počet zobrazení:3 552

Komentáře (0)

Zrušit a napsat nový komentář