Vize a plány

Za vydavatelství Mladá fronta a.s. zdravím všechny fanoušky, fanynky a vůbec návštěvníky webu Videačesky. Víme, že to není dlouho, co se na webu odehrálo několik zásadních změn. My jsme pak nedávným nákupem přidali ještě jednu další. Pevně věříme, že všechny změny vedly a i nadále povedou k tomu, aby stránky Videačesky dostaly vše, co si moderní web takového formátu zaslouží.

Videačesky již nyní tvoří významný pilíř našeho online portfolia. Nadále na něm budeme pracovat a to ve spojení s předchozím majitelem. Aleš a jeho tým na webu rozpracovali několik zajímavých nástrojů a funkcí. Ty chceme doplnit o vzájemnou provázanost s naším webem Edna.cz, který mnoho z vás navštěvuje. Oba portály se tematicky překrývají, a přesto každý z nich nabízí úplně odlišný obsah. Jeho sdílením chceme návštěvníkům v mnoha ohledech otevřít nové obzory a přinést zajímavé informace. Oběma webům však zachováme jejich naprostou samostatnost.

Možná jste si všimli, že se v komentářích aktivně věnujeme diskuzím s vámi. Vzhledem k tomu, že následujících několik bodů reflektuje požadavky mnoha diskutujících, mohlo by vás směřování webu potěšit. Jedná se o jakousi vizi, za kterou si chceme do budoucna jít. V prvé řadě jde o kladení důrazu na kvalitu přidávaných videí. Ta poslední dobou minimálně kolísala, což jste dali jasně najevo. Dále zacílíme na webseriály, které byly před několika roky páteří celého webu a postupně (až na několik výjimek) zmizely. Opomenout pak nechceme ani samotné překladatele, které vám postupně představíme. Získáte tak lepší povědomí o jejich práci, zájmech a běžném životě.

Ještě na závěr jedna podstatná maličkost. V komentářích se několikrát objevilo zděšení z toho, že web snad patří panu Babišovi. Rozhodně tomu tak není. Web Videačesky.cz vlastní vydavatelství Mladá fronta a.s., které s panem Babišem nemá nic společného.

Když už bylo nakousnuto téma komentářů - nebojte se sami aktivně komentáře využívat a přispívat do diskuzí. Za reakce budeme moc rádi.

Erik Dvořák, ředitel divize Online

48 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:5
Počet zobrazení:11 509

Komentáře (114)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

Neškodil by přehled autorů a nějaké info o nich, koníčky, zájmy atd. =) Babiš je mi ukradenej, existují i hoeší lidi :D

20

Odpovědět

Něco podobného je teď po změně vedení v plánu. Více zviditelnit překladatele a zároveň poskytnout více informací o nich. ;-)

10

Odpovědět

Zdravím velmi mě mrzí že z webu zcela zmizel Vsauce. Máte v plánu ho zase oživit?

40

Odpovědět

Ahoj, Vsauce, Veritasium a další naučné kanály se už od září vrátí. ;-)

50

Odpovědět

Jen taková informační, je v plánu ještě pokračovat v překladu TableTopu od Wila Wheatona?
Vím, že překlad těchto videí byl nejspíš náročnější a nevím, jakou měl fanouškovskou základnu, ale rád bych věděl, jestli se mám nebo nemám těšit :)

50

Odpovědět

Ahoj vdobesi,
předběžně jsem si to již před pár dny dal do seznamu, ale jak píšeš, jde o náročná a dlouhá videa, takže pokud se nenajde překladatel...

00

Odpovědět

Nové smajlíky nasazeny:
:) :D :'-D :( :'( :P :o :@ :s ;) :$ :| +o( :-# |-) 8-) :-/ 8-| 8o| :-*

161

Odpovědět

kam zmizel Graham Norton?

171

Odpovědět

Ahoj Michale,
nikam nezmizel, ale překladatelé si dali pauzu... Pokusím se urgovat.

80

Odpovědět

+JohnSorrowJestli by to bylo možný až budou zase překládat Grahama tak ať aspoň dají dva díly za sebou díky :)

10

Odpovědět

+Michal ČervenkaGraham je v plánu jako pravidelný pořad, ale rozhodně jen jeden díl v týdnu, abyste se mohli těšit na ten příští:)

10

Odpovědět

Moderní web takového formátu si zaslouží hlavně přehrávač, u kterého se ve fullscreenu objeví lišta, když pohnu myší...

390

Odpovědět

Ahoj Taane,
jak jsem psal níž - o tomhle víme a hodně nás to štve. Bohužel je to plně v režii vývojářů JWplayeru. Dokud to oni neopraví, tak my s tím bohužel nic neuděláme. Hledali jsme i alternativu v podobě jiného přehrávače, ale po několika marných pokusech jsme opět skončili u toho "nešťastného" JWplayeru.

50

Odpovědět

+JohnSorrowAhoj,
tenhle problém mě taky hodně štval, tak jsem zkoušel všechno možný a zjistil jsem (funguje to alespoň mě:D), že když najedeš myší ve fullscreenu úplně doleva dolu a pak cca 0,5 cm doprava lišta se mi objeví:-)

40

Odpovědět

+Honza ŽHej! Přípravit pravítka, jde se hledat lišta!

80

Odpovědět

+JohnSorrowjwplayer je open source projekt, kazdy ho moze fork-nut a opravit bugy. Predpokladam ze MF ma aspon jedneho JS developera, ktory by to vedel spravit.

30

Odpovědět

+JohnSorrowA ten přehrávač ze starého webu nejde použít? Popř. z jakého důvodu?

00

Odpovědět

+TaanPokud si dobře pamatuji, tak i na starém webu byl JWplayer. Ale přešli jsme na HTML5 videa.

20

Odpovědět

nechápem prečo, ale ak ste na NB tak niekedy pomáha Fn ..

00

Odpovědět

Prosím pokuste se zapracovat na list view (z toho gridu prostě šílím) a slibovaném nočním režimu.

Jinak velký + za reklamy... dřív jsem hodně nadával a musel jsem si zapnout adblock... teď už ho mam zase vypnutej a bez problémů.

90

Odpovědět

Ahoj BullOvere,
díky za plusko! Dark Mode je v plánu:) Grid zůstává - je to nedílná součást nového řešení webu. Zpočátku to může být proti srsti, ale časem by mělo převážit hlavní pozitivum - vidíš mnohem víc videí.

27

Odpovědět

+JohnSorrow:( To je tak, když člověku někdo/něco furt vnucuje nějaký "vylepšení", protože prostě ví, co je pro uživatele "lepší"... to už zničilo tolik dobrých věcí... ale ok, dá se to překousnout.

61

Odpovědět

+BullOverAhoj,
každá změna je pro člověka náročná a paradoxně to platí i o té, která je k lepšímu. Vidím to sám na sobě:)

23

Odpovědět

+JohnSorrowto určitě ano, ale je celkem směšný, že by o tom co je pro MĚ lepší, rozhodoval někdo úplně cizí...
beru to... je to práce navíc, chcete tam mít reklamu... ok, z tohodle pohledu je to v pořádku... ale aby mi někdo říkal, že to je vlastně pro mě z nějakýho důvodu lepší... no nevim

60

Odpovědět

+BullOverAhoj Bulle,
špatně jsme se pochopili - nedílnou součástí jsem myslel fakt, že jsme to měnit nechtěli, ne že to nejde...

10

Odpovědět

+JohnSorrowGrid je hnus, k tomu se myslím svého času vyjádřilo stejně tolik lidí, jako k té zářivě bílé.
Nedílná součást to určitě není, je to jenom další šablona. "Nedílnou součástí" bylo 5 let jedno video na řádek, aspoň se tam vešlo víc informací, jako třeba překladatel či tagy.
Už minulí majitelé se tvářili, jak to "nejde", ale když to tak může mít i ta Edna... ;)

70

Odpovědět

+JohnSorrowNe není to lepší. Ne vždy je víc lépe. Jedno video na řádek, které tu bylo dřív nebo v lepším designu na titulkometu je uživatelsky mnohem příjemnější.
Tenhle grid je tak možná dobrý na pornoweby, kde vybírám videa podle obrázku. Tady vyhledávám i podle textu. Je to mnohem rušivější. To je jako kdyby byla diskuse v gridu. Nechutnej pelmel. Upřímně ten grid je ten největší důvod proč sem chodím méně a méně. Prostě je to hnusný, nepřehledný a nebaví na to koukat a něco v tom hledat.

90

Odpovědět

+JohnSorrowPotom by mě tedy vážně zajímalo, kdo má technickou stránku webu na starosti...
Jak může být grid view nedílnou součásti webu, výpis samotný je pouze a pouze otázkou zpracování View vrstvy, tudíž není vůbec složité nabídnout přihlášeným dva druhy zobrazení, tedy grid nebo řádkově.
Potom tedy nechápu, proč těch pár hodin nevěnovat tomu, abych tuto možnost nabídl, když odezvy na grid view jsou vesměs 50/50.

60

Odpovědět

Tak držím palce, ať se vám podaří napravit všechno, co se tady stihlo v posledních měsících pokazit :-) A nemluvím o designu, ale o funkčnosti.

A hned mám dvě připomínky:
1) po "redesignu" se funkce vyhledávání videí stala prakticky nepoužitelnou. Když např. zadám do vyhledávání "Ricky Gervais", tak mi to vyjede nejen videa s Ricky Gervaisem, ale i naprostou nesouvisející videa. Videa lze navíc třídit podle hodnocení (nad 75 %, 50 - 75 %, 0 - 50 %) a nikoliv od nejlepšího po nejhoršího, jak je normální. Obdobně je nastaveno třídění podle délky a stáří.
Když ale u jednoho z Rickyho videí kliknu na štítek (jde se k tomu štítku dostat jednodušeji, než proklikáváním videí?), tak to sice vyhledá jen správně oštítkovaná videa, ale výběr je opravdu relevantní. A pozor změna: videa vyhledaná podle štítku se už dají třídit od nejnovějšího, nejlépe hodnoceného apod.
Asi netřeba dodávat, že před převodem na nový design, který tak hezky popsal Andy Vanellus níže, bylo vyhledávání použitelnější.
Takže dotaz: Budete to vyhledávání nějak řešit, příp. doštítkovávat nebo se mám tiše smířit s tím, že čas vrátit nejde? Díky.

2) Web nefunguje korektně na tabletu s Windows 10. Levá scrollovací nabídka prostě nescrolluje... Ale tohle vzhedem k "rozšířenosti" tabletů s Win 10 beru jako minoritní problém.

50

Odpovědět

Ahoj sedmo7,
vyhledávání vůbec nejede tak, jak má. Víme o tom a řešíme to. Se štítky to nemá nic společného, ty jsou nastaveny skvěle.
A co se týče Win10 na tabletech - vzhledem k nízkému počtu se k tomu spíš nedostaneme... Promiň.

10

Odpovědět

Tu je zoznam. Zoradil som ho podľa dôležitosti opráv.

- TYPOGRAFIA na mobile! Prečo vidím iba jedno slovo nadpisu, ktorý je jednoznačne to najdôležitejšie, po obrázku, čo musím vidieť. Navrhujem na mobilnom zobrazení (pod 400px) zmenšiť font nadpisu (16px) a vypustiť autora aj popis.

- Nedoriešené zobrazenie "Zhlédnuté video"

- Extrémne malá klikateľná plocha pre otváranie menu na mobile. Mala by byť na 100% výšky svojho kontainera a aspoň 60px široká. Stalo sa mi, že som niekoľkokrát omylom trafil logo a nie ikonku menu.

- Logo by malo byť bud vo vektorovom formáte .svg alebo v .png dvojnásobnej veľkosti (zmenšené na 1x) kvôli displejom z hustotou 150 a viac PPI. Na mobile vyzerá to logo low-res.

- Favicon by mal mať biele pozadie, aby bola zaručená jeho čitateľnosť vo všetkých témach. A tiež by mal byť nahraný ako vo formáte .ico tak aj .png pre moderné prehliadače a tiež favicon-touch, pre mobilné zariadenia (192x192px)

- Ikonky prihlásenia a registrácie sú na mobile NEPOUŽITEĽNE malé. Mali by mať minimálne 40px na šírku a nejaký priestor medzi sebou pre zaručenie pohodlného trafenia prstom.

- Mať v logu ".cz" je dizajnová chyba. Každý vie, že som na tej stránke. Zbytočné.

- Veľký monitor, by dokázal pobrať ešte jeden stĺpec z videami vo výpise. Taktiež by sa mohli prisôsobovať viac dynamicky (používať percentá, nie pevné šírky).

- Nadpisy vo výpise videí sú zbytočne veľké a nemajú priestor okolo seba.

- Počet stlpcov sa nedokáže dynamický prispôsobiť šírke displeja. Problém, ak otočím napr. tablet na šírku.

- Zjednotiť aktívne prvky. Aby sa všetky tlačidlá správali podobne, všetky menu podobne, a všetky textové linky podobne. Teraz je to VŽDY inak.

- Vysúvanie menu na mobile by som riešiť radšej css transition než js animaciou. Z výkonového hladista je to jednoduchšie.
Použiť transform: translateX(-245px); -> transform: translateX(0px);

- Logo nemá na desktope dostatočný ochranný priestor. Malo byť mať aspoň 20px z každej strany. A vertikálne vycentrovať.

- Hodnotenie, zdielanie, čítanie komentárov atd. je pri videu na mobile OTRASNÉ. De Facto úplne nedoriešené. Text v komentároch potrebuje vždy aspoň 280px šírky pre pohodlné čítanie.

Som posol zlých správ a fanúšik dobrého webdizajnu. Programátorovi prajem málo emócii a veľa sebakritiky.

190

Odpovědět

Ahoj Andy,
uff, díky za postřehy, je toho hodně... Pokusím se to nějak zpracovat.

60

Odpovědět

Ahoj, spíš se zeptám, existuje tady ještě něco, co je pravidelně?
Dřív byla v úterý v osm talkshow, ve středu Conan a tak podobně, řekl bych, že na to bylo dost lidí zvyklých a věděli kdy, co čekat a na otevřít stránku a doufat, že bude něco pořádnýho.
Přimlouval bych se za WLIIA, Ferguson bo Norton (Notron dlouho nebyl a přijdě mně nejlepší), Geography now (těch dílu je mrtě a snad každá země je něčím zajímavá) a třeba i Would I lie to you by nebylo špatné zkusit jako pravidelné, znám to jen odtud a vždy to bylo vtipné (hlavně Lee Mack a David Mitchell)...
A ještě trochu jiná otázka, překladatelé se přijímají nebo jich máte dost?
Tak díky za reakci...:-)

50

Odpovědět

Ahoj sverdo,
pravidelnost je úzce svázána s počtem videí, které vycházejí. Aktuálně tak nějaká pravidelnost moc není, což chápeme jako velký problém. A s tím se pojí i tvoje závěrečná otázka - ano, překladatele potřebujeme. Během týdne, dvou proběhne nábor, tak prosím i nadále sleduj jak web, tak třeba FB a do budoucna se budu těšit:).
Jinak výběr videí máš super, určitě je zařadíme.

00

Odpovědět

+JohnSorrowSuper, díky za odpověď, pravidelnost je podle mně celkem důležitá k nalákání pravidelných návštěvníků.
Mohl bys mně dát nějaký kontakt na tebe, měl bych pár otázek a nechce se mně to řešit tady a fejs nemám (nejsem hipster, co ho zrušil, prostě jsem ho nikdy nějak nepotřeboval :-) ).
Díky

00

Odpovědět

+sverdaOficiální kontakt na VČ: info@videacesky.cz sem můžeš klidně psát.

00

Odpovědět

Zdravím,

za poslední dobu tahle má oblíbená stránka po výměně majitelů v mých očích hodně upadla, tak doufám a přeju, aby byla ta další k dobru. Pokud mohu svou troškou do mlýna přispět zmíněním toho, co mi chybí, pak by to bylo následující: z těch vtipných jednoznačně Norman, z talk show Graham (i když ted má pauzu) a Craig, krátké filmy byly často opravdu luxusní záležitostí a především mi za poslední měsíce až příliš chybí ona vzdělávací videa z dílny Vsauce či Veritasium. Díky a přeju hodně dobrého do budoucna pro vás i pro nás=o)

100

Odpovědět

Ahoj Anonymní Kozle bez registrace,
díky za přání a díky za výběr, sdílíme vkus - přesně tato videa bych do budoucna rád opět na VČ viděl.

10

Odpovědět

+JohnSorrowStačí Kozle, nechtěl jsem se registrovat a vymýšlet další nickname. Nicméně, těší mě, že zjevně není moje přání čistě osobní a snad tedy bude časem pro tyhle pořady prostor. Zvlášt těch vzdělávacích tu za poslední dobu bylo příšerně málo

00

Odpovědět

+Anonymní Kozel bez registraceOno to bylo současně takové popíchnutí - překvapilo mě, kolik lidí chce měnit to a ono, ale nemají zde účet, případně se do něj nepřihlásili. Přitom se právě díky účtům dozvíš o nové epizodě Tvého oblíbeného seriálu, můžeš se podívat na oblíbená videa i z jiného PC apod.

00

Odpovědět

+JohnSorrowvím, postřehl jsem ono popíchnutí. Na tyhle stránky bez pochyby chodí pravidelně mnoho lidí, kteří nemají účet. Jelikož jsem nikdy neměl zvláštní potřebu účastnit se diskuzí pod videi a s (nyní chybějící, jak bylo zmíněno) pravidelností některých pořadů nebylo potřeba vymýšlet další účet s dalším heslem a mít další, ačkoli spíš "mrtvý" profil=o) tenokrát jsem komentáři neodolal, protože podle znění příspěvku to vypadalo, že jakýkoli komentář dojde vyslyšení, což v předchozím případě nebylo úplně pravidlem=o)

00

Odpovědět

Mě by se ještě líbilo trvalé přihlášení... teda aspoň na androidu mi to během pár minut neaktivity odhlásí, nevím jak na Windows.

10

Odpovědět

Ahoj R3di,
zjistím, jak se to na mobilních verzích přesně má a dám vědět.

00

Odpovědět

Ahoj,
tak jsem zjišťoval stav a automatické odhlášení by mělo proběhnout po 30 minutách neaktivity.

00

Odpovědět

Ahoj, budu teď mluvit asi jen za sebe ale napíšů pár věcí, na které se spolehlivě vždy rád podívám.

1) Krátkometrážní filmy
- Tahle část je skoro mrtvá. Jestli vychází 1 za půl roku tak jsem možná přidal.
2) Filozofická tématika
- Málo kdo to přizná, ale pravdou je, že každé filozofické video které tu bylo a mělo hlavu a patu se dostalo do legendárních.
3) Skeče
- Dřív to tu letělo hodně, ale teď už ne tak často. Možná by nebylo špatné jak někdo níže navrhoval o pravidelné vydávání a nemusí to být od jednoho autora.
4) Dokumentární/Zajímavosti
- Tohle je jeden z hlavních taháků VČ. Určitě nevynechat :)

300

Odpovědět

S těmi krátkometrážními filmy by to opravdu chtělo zabrat. Skeče jsou tady furt v hojné míře, bych řekl.

00

Odpovědět

souhlasím, + ještě přidávám standupy (Louis C.K., Ricky Gervais atd)

50

Odpovědět

Ahoj Rewe,
ano, ano, ano a ano. Parádní výběr! Přesně na tato témata se chceme zaměřit. Navíc tyhle oblasti vyjmenovalo již několik dalších uživatelů, takže to není jen náš, nebo tvůj vkus/pocit, což je skvělé.

00

Odpovědět

U zhlédnutých videí se mi už nějakou dobu nezobrazuje nápis "Zhlédnuto", zezačátku to ale fungovalo.

30

Odpovědět

Ahoj FEFe,
prosím tě, jaký systém a prohlížeč používáš? Zůstáváš vždy nepřihlášen?

00

Odpovědět

+JohnSorrowFirefox, Win10, nepříhlášen

00

Odpovědět

Byl bych rád za nějakou aplikaci na Android, přes prohlížeče to je utrpení. Dekuji

61

Odpovědět

Ahoj Guillemote,
aplikace zatím v plánu není. Navíc je tu spousta práce na samotném webu a ten má pochopitelnou prioritu.

20
Další