Hledá se český John Oliver

Když jsem se nedávno díval na show Johna Olivera, Last Week Tonight, která patří na VideaČesky.cz k těm nejsledovanějším a nejkomentovanějším, přemýšlel jsem nad tím, co by asi řekl o problémech v České republice a jak by na to diváci reagovali. Potom mě napadlo, že si to možná nemusím jen představovat, stačí se přece podívat na nějaký český satirický pořad, kterých tu nemáme málo. Ale dá se naše politická satira kvalitativně srovnávat s tou jeho?

John Oliver o Trumpovi

Prvním pořadem, na který jsem si vzpomněl, byla Česká soda, která už se dnes nevysílá, což asi nejlépe vystihuje současnou situaci okolo satiry v tuzemsku. Česká soda běžela na kanále České televize, tedy přímo na veřejnoprávním a tehdy největším médiu, a divácká základna proto byla obrovská, poměrově srovnatelná se sledovaností show Johna Olivera, která je vysílána na HBO. Vysílá se nějaká satira na České televizi nebo kterémkoliv jiném kanálu dnes? Sám Petr Čtvrtníček, autor České sody, řekl, že to co jim povolila televize tehdy, už by se dnes v žádném případě nestalo. Česká televize, ve které stále existují politické tlaky, by neriskovala potenciální žalobu a právní tahanice a stejná situace je s televizemi ostatními. Proto se prakticky veškerá satira v ČR přesunula na internet, který zatím zůstává absolutně svobodným médiem. Ať už je to show zmiňovaného Petra Čtvrtníčka, který si udělal svoji ČTTV, velmi známá Kancelář Blaník nebo třeba Kanál Maryško.

Všechny tyto pořady sice vysílají velice kvalitní satiru, ale chybí jim dvě základní věci, které show Johna Olivera má. Prvním problémem je, že by se sice mohlo zdát, že na internetu je potenciál diváků větší než v televizi, ale v Česku jsme v tomto pozadu a stále zde velké množství lidí, zvláště starších občanů, dává přednost právě televizi před internetem. Druhým problémem je, že českým pořadům chybí investigativní tým, který by měl čas a prostředky na rozpracování a vyšetřování kauz. Nechci říct, že se česká satira zabývá problémy jen povrchně, ale slouží především k pobavení a nevynakládá takovou práci na opravdu detailní proniknutí do problému, případně jeho řešení.

Právě tyto věci mě vedou k tomu, že český John Oliver zatím není. Chybí mediální zázemí, peníze, investigativní tým. Překážkou je i neochota televize se vyvíjet, podporovat nové pořady a formáty. Místo toho se vysílají ty samé filmy a seriály dokola. Chybí tu ochota problémy řešit, nejen na ně poukazovat. Netvrdím, že se v Americe průměrný divák po zhlédnutí videa zvedne, a jde do ulic protestovat, ale i když je to klišé, komunismus se zde na lidech ve středním a pokročilejším věku neuvěřitelně podepsal, většina lidí nemá pocit, že by mohla cokoliv změnit a věří, že politika se odehrává „tam nahoře“. A když už problémy nechce řešit divák, nesnaží se o to ani autoři pořadu.

Na druhou stranu není třeba být z tohoto závěru zoufalý, protože mladší generace na internetu tráví čím dál tím víc času, a proto se na něj bude pozornost postupně přirozeně přesouvat. Internetová satira je u nás teprve v začátcích, bude se dále vyvíjet a snad k tomu získá i další prostředky. Toto mohou umožnit crowdfundingové akce, které pomohly vzniku například DVTV, v současnosti jedné z nejúspěšnějších internetových televizí v ČR, a proto si troufám říct, že satira v České republice kontinuálně směřuje k lepší budoucnosti.

Znáte nějaký kvalitní český satirický pořad? Co si myslíte o Johnu Oliverovi a jeho Last Week Tonight? Napište nám do komentářů!

87 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:138
Počet zobrazení:12 823

Komentáře (42)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

Šťastné pondělí. Takový low-budget Last Week. Ale soudě dle toho, že provozovatelem videacesky.cz je Mladá Fronta, bude tu spíš na černé listině...

00

Odpovědět

Vypadá to, že nikdo nezmínil Tak jde Zeit: https://www.youtube.com/channel/UCOLOhBsfXgEbVM7Y5KvOeIA

10

Odpovědět

To nejlepší (nejinteligentnější), co tu momentálně je, je Maryško...

20

Odpovědět

Co tu bylo :-(

00

Odpovědět

Co takhle show Jana Krause? Že začátku své show vždycky zmíní něco aktuálního z politiky a často se tomu i zasměju. Ale pravda, častěji spíš pláču.

413

Odpovědět

SJK je jen pro pobavení. Existuje tam na věci jen jeden pohled a to Honzuv, zadny jiny, rozhodne to nema, co delat s invegastivni novinařinou.

10

Odpovědět

Ono to není pouze o J.O. , ale hlavně o tom jak dobrý má tým který mu shání podklady a dělá rešerše. A samozřejmě také o tom jaký má rozpočet na svojí show. Obávám se že takovíto rozpočet mu žádná česká televize nemůže dát.
Možná by bylo asi zajímavý kdyby se dala dohromady skupina a Skusily něco takového na Youtube . třeba by si to svého diváka (a hlavně sponzora našlo)

110

Odpovědět

Je v Čechách vůbec nějaké informační médium, které má na to aby si dovolilo investigativní tým? Moc si nevybavuji žádnou kauzu, která by něco odhalila či přivedla nějaké téma co by pohlo se společností. Jediný počin co mě napadá byl "dokument" Šmejdi, kdy autorka chodila inkognito s důchodcema na prodejní akce, aby se pak následně rozjela docela spolidní diskuze.
Otázka je jestli by to u nás vůbec mohlo fungovat, příjde mi že 'hrdě vystoupit z davu s pravdou' není zrovna v naší národní povaze. Často to bývá tak, že člověk co upozorňuje na nějakou nekalost je v očích společnosti víc za práskače než hrdinu.

192

Odpovědět

Tak třeba Kmenta. Jenže ten neřešil zrovna témata který by se hodily do tohoto pořadu. A pak si vybavuju třeba Matrix AB, sice to byl normální dokument ale já sem se hodně nasmál.

11

Odpovědět

Největší investigativní tým má pořad České televize Reportéři ČT. Bohužel se o nějakou satiru nepokoušejí a sledovanost asi není největší. Každopádně už odkryli mnoho kauz.

20

Odpovědět

Odpovědět

Tak jsme ho našli, tohle téma můžeme zavřít :D Vážně je fakt dobrej.

11

Odpovědět

Odpovědět

Knorektně: http://icomedy.cz/knorektne/gallery/37Ez . Je to víceméně low-budgetová kopie The Daily Show a už se nevysílá (pravděpodobně peníze), ale kdyby se do toho podle mě napumpovaly peníze a vytvořilo se potřebné zázemí, myslím, že by to mělo potenciál zaujmout.

10

Odpovědět

John je tak správně americký a taky má své americké diváky... když by se nějaký čech snažil jet na podobné vlně tak je to zaručený trapas...

43

Odpovědět

Pořad na Streamu: Praha vs. Prachy (od Janka Rubeše)

U mě osobně je to určitě v TOP10 veškeré české tvorby. Není to ale satira a je to úzce zaměřené na jedno téma (protože málokdo umí být tak všestranný jako JO a jeho tým). Na druhou stranu, je to investigativní, jak jen může být. A pro mě i opravdu důvěryhodné, narozdíl od jiných dokumentů s šokujícími odhaleními v Praze, jako např. Scam City.

92

Odpovědět

Jankův pořad známe. Dělali jsme k němu anglické titulky, aby se šířil i mezi cizinci a máš pravdu, rozhodně patří k tomu lepšímu. :-)

50

Odpovědět

Show Luďka Staňka?

38

Odpovědět

John je borec.

85

Odpovědět

Najviac sa mi pozdáva Roastshow na facku http://tv.sme.sk/relacia/na-facku/, kde sú tony politickej satiry, keď tam majú politika, špeciálne roasty od Adámyho sú top, napr. o dnes už slovenskej kométe http://tv.sme.sk/v/29869/prochazkova-strana-sa-mala-volat-alfa-a-bebla-tvrdi-adamy.html

02

Odpovědět

Srovnávat kvalitní satiru jako je Česká soda, Alles gute nebo Politické harašení, příp. s novějším Pečený sněhulák s blbem jako je subjektivní Oliver je už hodně přes čáru. Kokotů, kteří hlásají jen jedinou svou pravdu, tu máme fakt dost.

1837

Odpovědět

Tak ono Last Week Tonight, se svým velkým týmem, asi bude mít větší pluralitu názorů, než český show, kde to dělá pár lidí :)

89

Odpovědět

A co třeba Martin Rota?

416

Odpovědět

Martin Rota je sice fajn, ale nedělá satiru a řeší takový povrchnější věci :)

140
Další