Proč se učit cizí jazyk pomocí titulků

„Nejlepší způsob, jak si zlepšit poslech, je poslouchat,“ říká Bronislav Sobotka ve videu Jak na poslech a porozumění v angličtině
Zmiňuje v něm hlavně podcasty nebo audioknihy. U obojího najdete dost zdrojů, které se hodí pro vaši úroveň jazyka.

Ke zlepšení poslechu můžete efektivně (a hlavně zábavně!) využít i VideaČesky.
Stačí, když si najdete video, které má duální titulky (https://videacesky.cz/tag/dualni), a budete postupovat podle kroků v mininávodu níže.

  • Pokud se chcete opravdu intenzivně ponořit do práce, vyberte si krátké video a pak už se můžete vrhnout na vypisování slovíček a frází.
  • No a když vám stačí nechat „jazyk procházet mozkem“ (v ideálním případě teda nejen kolem), můžete si vybrat libovolné video.

Prostě, když nejste milovníci fyziky, nebudete koukat na 20minutové video o paralelních světech, ale najdete si 3minutový kousek z dílny CollegeHumor, u kterého se zasmějete a ještě se něco naučíte.

    

   

Pro pilné včelky s velkou výdrží existuje tzv. sendvičová metoda:

  • poprvé video zhlédnete bez titulků (zázraky nečekejte, snad něco pochytíte),
  • podruhé s titulky v češtině (budete rozumět úplně všemu),
  • potřetí opět bez titulků (už byste měli rozumět lépe, rozhodně víc než poprvé).
85 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:26
Počet zobrazení:7 138

Komentáře (6)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

Vtipné a zároveň smutné je, že odkaz na LinkedIn směřuje na profil, který neexistuje :-/

11

Odpovědět

Mně ten odkaz funguje: https://www.linkedin.com/in/bronislavsobotka/, jestli teda myslíš tenhle. Je ale možné, že jeho profil není veřejný a pak není nic vidět, pokud nejsi registrovaný uživatel.

20

Odpovědět

Kdybych se chtěl učit ang, nebudu chodit sem. WTF
Nedokážou poznat kvalitní videa a ještě vymýšlí p******y.

218

Odpovědět

Ty seš ale nerudnej dědek.

112

Odpovědět

Podle mě nejlepší na učení jazyka jsou videohry bez české lokalizace. Prostě škola hrou. Když už z nich nevzejde nic jiného dobrého, tak v tomto excelují. Ale to už chce samozřejmě nějaký ten základ.

Co jsem se po dlouhé odmlce vrátil před dvěma rokama ve svých 30+ letech opět ke hraní videoher, tak jsem se díky nim a webovým pomocníkům jako helpforenglish.cz a UrbanDictionary.com naučil, zdokonalil, lépe porozuměl angličtině víc než za devět let ve školních lavicích (jak na ZŠ tak na SOŠ jsem měl štěstí na učitelky s autoritou pod bodem mrazu a jejich hodiny odpovídaly výuce kmene neandrtálců) a XX následujících roků sledováním filmů a seriálů v orig. znění.

Čímž nechci tady dehonestovat vaši vyuku. Dobrá práce.

Těch možností, jak se naučit jazyk, je dnes tolik, že pokud se dneska někdo vymlouvá, že se mu to naučit nejde, tak jsou to jen blbé kecy... jen NECHCE.

81

Odpovědět

Vždycky funguje, když tě ta věc baví – ať jsou to hry, seriály, nebo cokoliv jiného. Vidím to u dětí, začínají mít slovní zásobu, kterou se ve škole neučily, a VideaČesky nesledujou :-)

Na druhou stranu – dnes je těch možností tolik, že si možná někteří neumí správně vybrat a vlastně ani neví, jak se mají učit.

50