Tajemný Sherman 012403

Thumbnail play icon
78 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:21
Počet zobrazení:2 760
Po konci druhé světové války zůstala hrstka shermanů v Číně. Co se s nimi stalo a kam se podělo dělo Shermanu 012403?

Přepis titulků

Od svého představení byl M4 Sherman použit v bezpočtu konfliktů po celém světě. S takto rozsáhlým nasazením vznikla řada zvláštních modifikací, ať už jde o izraelský Super Sherman, nebo bláznivé verze z druhé světové války. I když jich možná mnoho znáte, je tu místo západním publikem opomíjené, kde byly shermany také nasazeny.

Jde o Čínu a Asii obecně. Asi nejznámější čínský sherman byl M4A4, používaný 1. provizorní tankovou skupinou. I přes jedinečný nátěr s tygří hlavou na věži a tlapami na korbě se moc nelišil od sériově vyráběných M4A4. Po konci druhé světové války pár shermanů zůstalo i s vojáky ještě pár let v Číně, aby dohlédli na návrat Japonců do vlasti.

Tito vojáci byli v roce 1947 staženi, ale zbývající provozuschopné M4A2 byly darovány Kuomintangu spolu s táborem 1. tankového praporu. Přestože nevíme, zda je Kuomintang použil, minimálně jeden ukořistil jejich nepřítel.

Jak přesně tento jeden M4A2 padl do rukou Lidové osvobozenecké armády, je nejasné, stejně jako zbytek jeho příběhu. V podstatě za vše, co o něm víme, vděčíme této fotografii z přehlídky se shermanem číslo 012403. Co je na něm zvláštní, je jeho výzbroj. Sherman měl obvykle 75mm dělo, ale ten na fotografii má zřetelně menší.

Bohužel není fotografie nejkvalitnější, takže není zřejmé, o jakou zbraň se jedná, pokud to vůbec zbraň je. Máme tři teorie o tom, co by to mohlo být: 1. Jde o 20mm nebo 50mm kulomet, 2. konvertovaný japonský kanon ráže 37 mm, 3.

nějakou atrapu. Jen s fotografií a bez dalších informací je nemožné to vědět najisto, ale máme nějaké důkazy o tom, že je to nejspíš jen atrapa. Pouze sedm M4A2, včetně ukořistěného, bylo použito v čínské občanské válce. Americká armáda jich dala šest Kuomintangu po svém stažení v roce 1947.

S tak málo shermany v zemi se mohlo stát, že 75mm dělo bylo poškozeno a pro přehlídku vyměněno za atrapu. To podporuje i zdánlivě nedotčený mantlet, který by musel být pro jinou výzbroj nějak upraven. Také je možné, že výměna děla proběhla z důvodu nedostatku munice pro 75mm dělo.

Pokud to tak bylo, tak hádám, že šlo o kulomet, který by šel teoreticky prostrčit dírou, která zůstala po závěru 75mm děla. S tak málo tanky v tomto konfliktu by to ani moc neovlivnilo jeho účinnost. Obzvlášť pokud do 75mm děla nebyly náboje. Kuomintang mohl dělo vzít pro jiný tank ještě před jeho ukořistěním.

Mějte na paměti, že jsou to jen dohady založené na jedné fotografii. Osud Shermanu 012403 po vyfotografování, které údajně proběhlo 1. října 1949, je neznámý, stejně jako jeho služba v LOA. Aby to bylo ještě více matoucí, je šance, že M4A2 v pekingském tankovém muzeu je ve skutečnosti Sherman 012403.

Nejen že mu chybí dělo, ale byl přemalován do americké kamufláže, což může odkazovat na jeho ukořistění z již zmiňovaného 1. tankového praporu. Mám ale jisté pochybnosti, protože ukořistěný sherman na fotografii nese označení čínských komunistických sil.

Jelikož ostatní vozidla v muzeu nesou stále toto označení, neumím si představit, že by země tak vlastenecká, jako je Čína, přemalovala jeden z prvních amerických ukořistěných tanků do původního stavu. Jakou výzbroj myslíte, že tento tank má? Pište do komentářů. Vím, že toto video je jiné než ostatní a bylo kratší, ale přišlo mi to zajímavé a vhodné se o to podělit.

Překlad: tancik_29 www.videacesky.cz

Komentáře (3)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

2:11 se jedná o .50 palcový(12,7mm) kulomet ne 50mm.

40

Odpovědět

Je to tak, nějak mi to uniklo. Děkuji za opravu.

40