Průkopníci trollingu, bez nichž by byl internet moc nudnej

Zdravím všechny fanoušky zde překládaných videí. Rozhodl jsem se pro vás sepsat pár zajímavých článků a podělit se o své pisatelské schopnosti. Abych nastínil, co ode mě můžete očekávat, v krátkosti se vám představím. Studuji, pracuji, čtu, koukám na seriály a filmy, hraju hry, sportuji a sem tam sám sebe přesvědčím, že neumím hrát na kytaru. Co se týče mého smyslu pro humor, jsem velkým fanouškem South Parku. To by mělo mluvit za vše. Očekávejte ode mě články týkající se aktuálního dění, satirické úvahy o společnosti a další. V níže uvedeném článku můžete ochutnat jeden z mých pokrmů. Dobrou chuť. 

S rostoucím počtem uživatelů internetu roste i počet těch, které nikdo se zdravým rozumem nemůže brát vážně. Troll – uživatel sociálních sítí, který nás baví svým emotivním prohlášením, přehnanou stupiditou nebo prostořekostí. Bez trollů by zcela jistě nebyl internet tím, čím dneska je. Nabízí se však otázka, jestli jsou opravdu fenoménem pouze doby dnešní. Pojďme se podívat na pár zajímavých mužů z historie, kteří svými poněkud zvláštními názory a postoji potrollili naše předky. Čím se lišili od těch, které známe z diskuzí a komentářů pod videi?


          

 Jonathan Swift se za svého života proslavil jako skvělý spisovatel a filozof. Především zpracováním cestopisu Guiliverovy cesty si  získal místo v srdci mnoha čtenářů na světě. Své troll-satirické schopnosti předvedl v díle A Modest Proposal, kde se pokoušel  vyřešit problém dětí, které dělaly přespříliš velké starosti svým rodičům. Celé znění titulu však mluví za vše – „A Modest Proposal  for Preventing the Children of Poor People From Being a Burthen to Their Parents or Country, and for Making Them Beneficial to the  Publick." Ve volném překladu tedy – „Skromný návrh pro prevenci dětí chudých lidí před tím, aby byly břemenem pro jejich rodiče  nebo zemi a proto, aby se staly přínosem pro společnost."

 V podstatě nabízel řešení ve formě prodeje dětí z chudých podmínek do prostředí bohatých rodin. Neměly však sloužit k tomu, aby  z nich jejich „adoptivní rodiče“ vychovali nového člena rodiny a zahrnovali je láskou, ale proto, aby se staly přínosem pro jejich  hladová břicha. Sám Swift ve svém díle píše, že považuje dětské vařené, pečené, dušené či smažené maso za delikátní pochoutku.

 Nebojím se říct, že se Jonathan pokoušel o to, čemu bychom dneska řekli virál. Dokonce dokázal zařídit, aby bylo tohle dílo  vydáváno anonymně, což se na první pohled podobá dnešnímu trendu nebát se projevovat svůj názor pod záštitou vymyšlené přezdívky, ale jediným důvodem, proč zůstal v anonymitě, je věrohodnost. Společnost byla obeznámena se jménem Jonathan Swift a spojovala si ho se satirou, tudíž brala anonymní dílo seriózněji. Doufejme jen, že si to někdo nevzal až příliš vážně. Chudáci děti.


                                                                                                                                                               

 Diogenés ze Sinópé byl starořecký borec, který si prý liboval ve spaní v sudu. Jakožto radikální zastánce kynismu, jehož  kořenem slova je kyón, v překladu pes, se pokoušel tomuto čtyřnohému mazlíčkovi co nejvíce přiblížit. Snažil se žít co  nejjednodušeji a proplouval životem s tím, že mu je slušně řečeno všechno u zadnice.

 Mezi jeho nejslavnější kousek patří situace, kdy mu velkolepý dobyvatel Alexandr Veliký nabídl, že pro něj udělá  jakoukoliv službu. Prostý Diogenés mu odpověděl, aby mu ustoupil ze slunce. Bral bych to především jako důkaz jeho  silně flegmatické povahy, za kterou by se nestyděl ani medojed.

 Jindy mu na návštěvě bylo zakázáno odplivnout si na zem. Zbohatlý občan, který vyřkl tento zákaz, posléze trpce litoval, protože se Diogenés rozhodl ulevit si od přílišného hlenu přímo na jeho tvář. Tento čin pak odůvodnil tím, že horší místo v domě bohužel nenašel.

Víte, jaké je podle Diogena nejlepší víno? No přece to z cizího sklepa.

Prořízlá pusa a rétorika byly jeho největšími zbraněmi, a ač se to příliš na dnešní prostopášnou dobu nezdá, ve starověkém Řecku jste s takovým chováním neměli moc lehký život.


Andy Kaufman alias Tony Clifton se zapsal do historie jako král všech trollů a nevěřím, že by ho někdo kdy překonal. Jeho život je ztvárněn ve filmu Muž na Měsíci od režiséra Miloše Formana, který do hlavní role obsadil Jima Carreyho.

Andy prorazil svým one man show vystoupením, kde se z otloukánka rázem přemění v sebevědomého Elvise Presleyho. Potom, co si získal srdce mnoha diváku, s nimi začal hrát svou hru. Prostřednictvím hry chtěl Andy zjistit, co všechno si může dovolit, než po něm začnou házet shnilá rajčata.

O tom, že se trollingem dá živit, nás přesvědčil svým kouskem v pořadu - „I am from Hollywood“, kde před davem lidí očekávajících smršť vtipů a gagů postavil celé své číslo na čtení z knihy Velký Gatsby. Obecenstvo si v tu chvíli muselo připadat jako na prvním stupni základní školy. Podobně se zachoval, když si při vystoupení objednal zmrzlinu a ládoval se s ní celou dobu bez toho, aniž by něco řekl. 

V talk show Davida Lettermana často urážel lidi, kteří zrovna tento pořad sledovali v televizi. Neměl k tomu žádný smysluplný důvod, dělal to jen tak. Jindy zase mluvil smyšleným jazykem, takže mu nikdo nemohl rozumět.

Štěstí pokoušel i jako wrestler. Nebojoval ale s nikým jiným než se ženami. Při zápase mnohdy ženy urážel a smál se jim, později se chlubil, kolik žen už porazil a provokoval vyhlášením, že nezná soupeře. Pohár trpělivosti však přetekl Jerrymu Lawlerovi, který ho vyzval na souboj muž proti muži, kde to Kaufman pěkně schytal. Údajně si poranil krční obratel a Jerryho následně chtěl žalovat. V celé své kariéře wrestlera a ani po ní na sobě nedal vůbec znát, že by byl incident domluvený a následně sehraný. Taktéž Jerry hraje svoji životní roli doteď a ve své odpovědi na otázku ohledně Andyho smrti zmiňoval, že není ta správná osoba, která by se měla k takové věci vyjadřovat, protože Andyho nikdy neměl rád. Ví se však také, že se Jerry účastnil pohřbu a měl tam i svou řeč.

Andymu se podařilo vytvořit fiktivní postavu Tonyho Cliftona, který byl ve svém repertoáru vyzbrojen nespočetně mnoha nadávkami, kterými v rámci show urážel diváky. Ze začátku o tom, že Tony byl vlastně převlečený Andy věděl jen málokdo, a když to všechno prasklo, ocitli se k překvapení všech Andy a Tony na jednom pódiu vedle sebe.

V roce 1984 prohrál Andy boj s rakovinou plic. Kvůli své povaze si zprvu všichni jeho blízcí mysleli, že je to jen další z jeho blbých fórků, ale to je přešlo, jakmile viděli, že se jeho stav čím dál víc zhoršuje. I přes to všechno se najdou i tací, kteří věří, že je Andy stále mezi námi a čeká na tu správnou chvíli, kdy nás všechny znova vytrollí...


Poučení na závěr?  

Troll nemá v životě na růžích ustláno, a jestli chce své řemeslo dělat pořádně, bude se muset rozloučit s myšlenkou, že by ho kdokoliv bral vážně. Co si o trollech myslíte vy? Kdo je podle vás nynějším králem trollů?

Zdroje: art-bin.com, citaty.net

73 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:130
Počet zobrazení:15 298

Komentáře (31)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

s****a

00

Odpovědět

KOLESA -- kde je?

01

Odpovědět

Netuším, proč na začátku zmiňuješ svůj smysl pro humor. Protože jestli si ho někde použil, v tomhle článku to nebylo.
Nechci kritizovat existenci podobných článků na videacesky, ale možná je problém, že autory z řad diváků tu vybírá jeden člověk (něco*brouk*něco). A tím nemyslím, že by zrovna autor tohoto článku tu neměl místo, spíš je to obecný problém...

31

Odpovědět

Článek značně amatérské kvality, už nadpis naznačuje, že autor má problémy se spisovnou češtinou (nudnej). Jak je rozumným zvykem, četl jsem jen úvod a závěr, přičemž jsem byl nemile překvapen délkou závěru. Ten by měl shrnovat všechna důležitější data a poznatky dané práce a z nich vyvozené závěry či řešení. Tady to jsou ubohé necelé dva řádky, v bídné míře informace obsahující.
Uvedení zdrojů platnou normu ČSN ISO 690 nevidělo ani z dálky.

103

Odpovědět

Já myslím, že tohle nemá být disertační práce, ale článek pro pobavení. A u takovýho podle mě není nic špatnýho na tom používat hovorovou češtinu a poněkud jinou strukturu než mají odborné práce. Tak trochu doufám, že si se snažil předvést jak vypadá správný troll a já sem ten blbec, kterej to nepoznal.

52

Odpovědět

+CreeglTrolly poměrně opovrhuju, myslel jsem každé slovo vážně. Článek má informační charakter a není to něco pro úzký okruh přátel, či příspěvek do sociální sítě. Je to určeno pro širokou veřejnost, kde použití lokálního nářečí jinak, než v citované přímé řeči vesnického idiota, navozuje dojem buranství autora a jeho negramotnosti. Že si tak dovolí mluvit zpravodajci na TV Nova neznamená, že je to správné. Příště někdo otiskne článek v hantecu či hanáčtině?

Disertační práce to rozhodně není, tohle by neprošlo ani na střední škole. U zdrojů, když už není jejich formát dle normy, je zásadní na ně v textu odkázat, jinak zcela ztrácí význam. K obrázkům patří alespoň popisek ale hlavně příště doporučuju nafouknout ten závěr.

Nechci působit jako hater, snažil jsem se upozornit na nedostatky, jelikož se chystají další články. Zpětná vazba a kritika je důležitá ke zdokonalování. Nelze jen chválit.

00

Odpovědět

Snažíš se vyhrát soutěž?:D

10

Odpovědět

U Diogenésovi odpovědi Alexandrovi, to je brutální dvojsmysl. Ten spíš, než by podával důkaz o flegmatické nátuře, ukazoval na nezkonalou troufalost a trolling, jak prase. Když člověk řekne velikánovi, aby mu uhl ze slunce, tak jako by řekl: ty už ses slávy nabažil dost, teď přišel můj čas dědku. A nebo, jsi jen záprtek, co lidem brání ve slunění. Jestli je to pravda, tak se divím, že ho aspoň nenakop, žebráka jednoho smradlavýho.

00

Odpovědět

Ono to bylo trochu jinak. Diogenova filozofie říkala, že člověk vlastně nic nepotřebuje, žádný majetek, techniku, ale ani společenské normy, to vše je jen přítěží, co člověku překáží ke štěstí, je lépe nic nechtít, protože když to nedostanu, trápím se, a když ano, tak mi to nic nepřináší. (Já neříkám, že s tím souhlasím, jen popisuji, jak to viděl Diogénes.) Což se Alexandrovi, který celý život usiloval o maximální moc a majetek, zdálo neuvěřitelné. Tou nabídkou chtěl dokázat, že je to póza, že i ten slavný Diogénes touží po nějakých statcích, něco si bude přát. A Diogénes tou odpovědí ukázal, že ne. Že skutečně je šťastný tak jak je, ve své prostotě a klidu, že mu ani ten nejmocnější nemůže nabídnout nic (uhnutí ze slunce nelze brát jako nějaké přání). Což žák Aristotelův pochopil, připustil si, že i když je nejmocnějším mužem světa, pořád na tom není lépe než ten, co nic nemá, ale nic nechce. Proto také "kdybych nebyl Alexandrem, chtěl bych být Diogénem" Diogénes se má nejlépe, neboť jako jediný člověk má všechno co chce, neb nechce nic.

Mimochodem, v této historce je troll spíš Alexandr, dělal něco, aby viděl něčí reakci. A vlastně neuspěl, protože dostal odpověď, kterou nečekal a na kterou nebyl připraven.

71

Odpovědět

+komunardZajímavé, díky za reakci. Stejně si nemohu pomoct a pořád tam vidím možnost dvojsmyslu. Aspoň ve smyslu toho, že jsou si oba rovni i když by si Alexandr podle Diegona myslel, že je v nějakém aspektu nad ním (nejdřív byl na slunci jen Alexandr) (třeba tou svojí spokojeností).

21

Odpovědět

Kdo si taky myslí že bychom měli přijmout milion trollíků ať palec nahoru si strčí klíč do traktoru.

10

Odpovědět

V titulku máte chybu, píše se trollingu a ne trollingu

170

Odpovědět

Opraveno, dík.

30

Odpovědět

Taky mě teď napadá, že jsem mohl připsat i Remiho Gaillarda, taky celkem hovado.

40

Odpovědět

Dávat na VIDEAčesky články je taky pěkný trolling.

311

Odpovědět

Dík, snažím se.

141

Odpovědět

Skankhunt42

140

Odpovědět

Já rozděluju trolly na dvě skupiny 1)troll idiot - nějakej ubožák co si něco kompenzuje 2)vtipnej troll - třeba když někdo napíše hloupou otázku tak mu záměrně špatně odpoví,ale vtipně

160

Odpovědět

K tomuhle článku by se hodilo https://www.youtube.com/watch?v=PuNIwYsz7PI (Online Harassment: Last Week Tonight with John Oliver)...škoda, že se na něj během překládání Olivera nějak zapomíná...

00

Odpovědět

Jo jo, nebo Hale and pace - šikana v nové práci :DD https://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

32

Odpovědět

V tomhle videu je celkem obsáhle popsán vznik a historie trollingu, samozřejmě je s trollingem pracováno jako s čistě internetovým fenoménem. https://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

112

Odpovědět

Tři slova: Sascha Baron Cohen

141

Odpovědět

Jedno slovo: Jsi idiot.

87

Odpovědět

+AutoTo jsou dvě :(

263

Odpovědět

Král trollů je jednoznačně Jiří Ovčáček. Troll takovýho kalibru tady nikdy nebyl a nikdy nebude.

94

Další