Jak využít Videačesky ve výuce (nejen) jazyků

Článků a videí o tom, jak se naučit cizí jazyky, najdete na internetu plno. Většinou se shodují v několika věcech.

Důležitý je mindset a opravdu začít.

Většina lidí začne sbírat podklady, apky, tipy, články, videa, ale... nikdy nezačne. Přísloví opakování je matkou moudrosti nevzniklo náhodou a u jazyka platí obzvlášť. Bez práce nebudou koláče, tedy bez procvičování jazyka se dál neposunete. No a pak se ještě nebát dělat chyby, protože to je potřeba!


Jak se můžete "vrhnout do praxe" u nás?

Duální titulky

Čas od času vydáme videa, která jsou s duálními titulky – zatím jen s českými a anglickými. Titulky jsou udělány tak, že mají stejné časování, abyste se mohli kdykoliv přepnout mezi jednotlivými jazyky a porovnat obě varianty. Nově budou všechny písničky z Klenotů 20. století obsahovat duální titulky.

Videa s gramatickými lekcemi

Na webu už máme tisíce různých videí, a tak se mezi nimi najdou i lekce angličtiny. Jsou to videa rodilých mluvčích, která vysvětlují anglickou gramatiku. Začít můžete třeba u videa Deset typických chyb studentů angličtiny nebo Lekce angličtiny – few a little (kdo z nás v tomhle nechyboval, že?).

Teď si nejspíš říkáte: "Pff, takové základy. Já chci něco pro pokročilé.".

Tak přesně pro vás je tu zbytek webu – můžete se ponořit do tajů fyziky, biologie, historiepolitiky, ekologie, vesmíru... (You name it, we probably have it), za předpokladu, že...

  • si chcete zlepšit poslech nebo rozšířit slovní zásobu
  • se chcete učit při aktivitě, která vás baví
  • hledáte formu, která vám vyhovuje

Jinými slovy, Videačesky jsou super, když potřebujete rozumět, ale u nás si reálně s nikým nepokecáte. Poslech je sice důležitou složkou učení, ale rozhodně ne jedinou! Psát sice u nás můžete, ale diskuze pod videi probíhají v češtině, takže i na tuto část učení nesmíte zapomenout.


Pokud máte rádi Instagram, začněte sledovat třeba @kubova_english nebo @corkenglishteacher (jak doporučuje Nina English Brno), pro milovníky YouTube doporučujeme rozhovor s nadšeným učitelem angličtiny na DVTV a speciální vydání Deep Talks Petra Ludwiga s Jakubem Čáslavou (aka Kubova_English).

BTW, Videačesky krom Facebooku už najdete i na Instagramu, takže samozřejmě můžete sledovat i nás ;-)


Udělali jsme malou anketu mezi překladateli a zeptali jsme se jich: Co vám pomohlo, když jste se učili cizí jazyk vy?

DrGuryon se "hodně naučil z her a když jsem jako prcek čučel na Cartoon Network. Jinak docela frčí Duolingo (za krátký čas jsem pochytil slabší základy různých jazyků). A taky se mi moc líbil způsob učení toho dědy z videa od Allegra".

Kara používá "aplikaci Word Up. Tahle apka tě učí nová slovíčka prostřednictvím článků z internetu a hlavně scének z filmů a seriálů. Je to dost hravý způsob učení." Word Up mohou využít i milovníci iPhonů.

lenkaz se učila "vždycky čtením, na začátku zprávy, postupem času knihy, a hlavně konverzací v tom jazyce, nejlépe samozřejmě s rodilým mluvčím. Duolingo za mě taky super, mamka se na tom naučila hodně, chce to ale kombinovat s něčím, kde je vysvětlena gramatika. Jinak na dostání se na vyšší úroveň pro mě bylo taky super nastavení mobilu a Facebooku do němčiny."

sethe se "hodně učila čtením a na seriálech/filmech. Na učení slovíček jsem objevila Memrise, který je fakt super, slovíčka si budete pamatovat opravdu hodně dlouho. No a pak samozřejmě praxe, když se musíte domluvit s anglickým supportem nebo vedete obchodní jednání v AJ, je to výborná škola. Zejména když je to Australan a máte co dělat, abyste mu rozuměli."

marysol taky doporučuje Duolingo: "Na základy je to super a především to člověka naučí udělat si nějaký návyk věnovat tomu pravidelně aspoň 5 minut denně. V poslední době myslím u některých jazyků přidali i podcasty a stories, takže je tam více druhů obsahu :-) Obecně se mi taky nejvíc osvědčily filmy a seriály, ze začátku ideálně s dvojími titulky, kdy se člověk hned mrkne na význam toho, čemu nerozumí. Memrise mě naopak moc neoslovil, zdá se mi až příliš repetitivní, to už se mi více líbil Quizlet, kde si člověk může tvořit i vlastní sady slovíček nebo kopírovat cizí. A taky souhlas s tím, že nejlepší je praxe, takže když cestujem do nějakýho většího města, koukáme na meetup jestli tam není nějaká language exchange, kde bychom mohli pokecat s místňákama."

A co nejvíc pomohlo Xardassovi? "Asi hraní počítačových her v angličtině. Nejvíc série Gothic. Nejdřív s českými titulky, posléze s anglickými. Nejlepší je, když člověka učení baví :)"

Tímto zdravíme kolegy z Edny, pokud milujete seriály, pak to bude láska na první pohled ;-)

 

91 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:21
Počet zobrazení:8 303

Komentáře (4)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

propably?

00

Odpovědět

Díky, opraveno.

00

Odpovědět

K těm duálním titulkům: dá se nějak sledovat jaká videa ten tag mají?

00

Odpovědět

Všechna by měla mít tag Duální.

40